Parlamentul bulgar a aprobat o listă de echipamente militare ce vor ajunge în Ucraina. Aproximativ 148 din cei 240 de parlamentari au votat în favoarea înarmării Ucrainei, în timp ce socialiștii și Partidul Renașterea, care este pro rus și ultranaționalișt, au fost împotrivă.
De asemenea, Bulgaria a decis să trimită până la 50 de militari ca parte a misiunii Uniunii Europene de instruire a Forțelor Armate ucrainene.
Sofia trimite în principal arme ușoare și muniție. Ministrul interimar al Apărării a spus că Bulgaria, care este o țară membră a NATO, nu-și permite să trimită sisteme de rachete antiaeriene cum ar fi S-300 de producţie sovietică și nici avioane de tip MiG-29 sau Su-25 care sunt tot de producție sovietică.
De asemenea trebuie notat faptul că a existat o creștere a exporturilor de arme, datorită faptului că Guvernul de la Sofia a aprobat vânzări de arme de peste jumătate de miliard de euro, majoritatea dintre acestea fiind destinate Poloniei care este unul dintre ”hub-urile esențiale pentru trimiterea de arme în Ucraina” .
Oficialii americani spun că Pentagonul a modificat lansatoarele astfel încât acestea să nu poată trage rachete cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachetele ATACMS, care au o rază de acțiune de aproape 320 de kilometri.
WSJ sugerează că administrația Biden a făcut modificările în secret deoarece oficialii se temeau că Ucraina nu-și va respecta promisiunea de a nu lovi teritoriul Rusiei cu armele furnizate de Pentagon.
Pentagonul a refuzat să comenteze informațiile, despre care oficialii americani au spus că implică hardware-ul și software-ul al Departamentului de Apărăre al SUA.