Negociatorii europeni au ajuns luni seară la un acord pentru bugetul UE de anul viitor, care include o creștere de 1 miliard de euro a plăților planificate.
Acordul între negociatorii din Parlamentul European, Comisie și Consiliu a fost încheiat seara târziu, cu puțin timp înainte de termenul limită impus de la miezul nopții.
Acesta include „angajamente” planificate în valoare de 186,6 miliarde de euro, cu 1 miliard de euro mai mult decât cele prezentate inițial de Comisia Europeană.
O treime din acești bani (62,9 miliarde de euro) sunt destinați sprijinirii redresării în curs prin stimularea investițiilor în coeziunea economică, socială și teritorială, ceea ce înseamnă că vor beneficia regiunile și orașele din UE.
Alte 54,7 miliarde de euro sunt destinate politicii agricole comune și Fondului european pentru pescuit, afaceri maritime și acvacultură, pentru „a consolida rezistența sectoarelor agroalimentar și piscicol și pentru a asigura marja de manevră necesară pentru gestionarea crizelor”.
Peste 2,2 miliarde de euro vor fi alocate pentru programe și fonduri de sprijinire a acțiunilor în domeniul mediului și al climei, în timp ce 1,5 miliarde de euro vor fi rezervate pentru apărare și vor fi destinate Fondului pentru securitate internă, Fondului european de apărare și Actului comun privind achizițiile publice de arme.
O sumă suplimentară de 295,2 milioane de euro a fost alocată pentru a stimula mobilitatea militară în cadrul blocului.
Mai mult de un sfert din miliardul de euro suplimentar va fi utilizat pentru a spori sprijinul pentru vecinătatea sudică și estică a blocului, inclusiv pentru noile țări candidate Ucraina și Moldova, iar alte 150 de milioane de euro vor fi adăugate la bugetul pentru ajutor umanitar al blocului.
Comisarul pentru buget, Johannes Hahn, a salutat acordul, considerând că acesta deschide „în special calea pentru sprijinul acordat de Europa Ucrainei”.
Jiří Georgiev, ministrul adjunct de finanțe al Republicii Cehe și negociatorul-șef al Consiliului pentru bugetul UE pentru 2023, a declarat că bugetul pentru 2023 „ne va permite să ne concentrăm asupra domeniilor prioritare ale UE într-un context geopolitic deosebit de volatil”.
„De asemenea, acesta asigură o abordare realistă, ținând cont de situația economică actuală, de interesele contribuabililor și de necesitatea de a răspunde noilor provocări care ar putea apărea în 2023”, a adăugat el.
Eurodeputatul belgian Johan Van Overtveldt, din grupul ECR, care este președintele Comisiei pentru bugete, a declarat că „cheltuielile suplimentare prevăzute pentru Ucraina, energie, migrație și cercetare răspund provocărilor actuale”, dar a avertizat că „este clar că au fost atinse limitele actualului cadru financiar multianual, bugetul pe termen lung al UE”.
Acordul trebuie acum să fie adoptat în mod oficial de către Consiliu și Parlament.