Statele Unite scapă de un nou blocaj: Congresul a adoptat proiectul de lege privind bugetul federal. Acesta va fi promulgat de Donald Trump

Statele Unite scapă de un nou blocaj: Congresul a adoptat proiectul de lege privind bugetul federal. Acesta va fi promulgat de Donald Trump
Foto: Pixabay

Congresul american a adoptat joi seară printr-un vot bipartizan, 300 pentru şi 128 împotriva, proiectul de buget federal, după ce acesta fusese adoptat şi de Senat. Acum acesa va merge la preşedintele Donald Trump care îl va promulga chiar dacă acesta nu cuprinde suma de 5,7 miliarde de dolari cerută pentru zidul de la graniţa sudică cu Mexicul.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, a lăsat de înţeles joi că preşedintele Donald Trump va declara „stare de urgenţă” pentru a putea obţine finanţare din fonduri militare pentru construirea zidului de la graniţa cu Mexicul fără aprobarea Congresului.

Negociatorii din partea democraților si republicanilor din Congresului SUA au ajuns recent la un acord de principiu privind finanțarea administrației federale până in luna septembrie, care prevede alocarea a 1,375 de miliarde de dolari pentru construirea unor segmente de gard de-a lungul frontierei Statelor Unite cu Mexicul. Această sumă este cu mult mai mică decât cea solicitată de președintele Trump, care cere 5,7 miliarde pentru construirea unui zid de-a lungul a peste 320 de kilometri de frontieră.

Activităţile a numeroase agenţii guvernamentale federale din Statele Unite au fost blocate câteva săptămâni din raţiuni bugetare, din cauza faptului că Donald Trump şi liderii Congresului nu au ajuns la un acord prin care să fie finanţată construirea unui zid la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic, un proiect controversat, promis în campania electorală din 2016 de actualul lider de la Casa Alba.

Aproximativ 800.000 de angajaţi ai agenţiilor guvernamentale federale din Statele Unite au fost afectaţi direct de blocajul bugetar, neprimind salariile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`