Bucureștiul, un „oraș părăsit” în noaptea de Înviere. Euronews descrie cum au sărbătorit Paștele cei 260 de milioane de ortodocși din toată lumea, în vremea pandemiei de COVID-19
Bucureștiul a părut un oraș părăsit, sâmbătă seară, iar poliția și armata au vegheat pe drumurile naționale, precum și pe cele mai mari bulevarde din România, în timp ce preoții au desfășurat slujbe religioase fără enoriași, ce au fost transmise la televizor sau online, scrie Euronews, într-un material în care a descris ce a însemnat Paștele pentru cei peste 260 de milioane de creștini ortodocși din toată lumea, în vremea pandemiei de COVID-19, când statele naționle sunt marcate de restricții de carantină pentru limitarea răspândirii coronavirusului.
În micuțul oraș Băicoi, ce se află la aproximativ 90 de kilometri de Capitală, scrie publicația, preoți însoțiți de voluntari au distribuit Lumina Sfântă către enoriași. De altfel, la fel s-a întâmplat în toată țara, iar B1.RO a relatat într-un material cum s-a desfășurat noaptea de Înviere în România, unde BOR și MAI au încheiat un acord pentru Paște, care să le permită creștinilor să celebreze cea mai importantă sărbătoare a creștinătății în pofida regimului de restricții.
Paștele în vremea pandemiei de COVID-19, pentru cei 260 de milioane de ortodocși din toată lumea
Bisericile ortodoxe din Rusia – țară unde ortodoxia este religia dominantă – au celebrat Paștele, prin tradiționalele liturghii de peste noapte, de la care au lipsit enoriașii, fiind la rândul lor sub un regim drastic de restricții din cauza pandemiei de coronavirus.
Lăcașurile de cult din cea mai mare parte a Moscovei, Sankt Petersburgului, dar și din alte regiuni ale Rusiei au fost închise încă de luni, deși se credea că anumite biserici – cazuri izolate – vor avea participanți la slujbele dedicate Paștelui.
„Nu este din cauza unei voințe umane bolnave, precum nici din cauză că oamenii și-ar fi pierdut credința, cum se întâmplă în locuri îndepărtate de noi, ci din cauza unei boli teribile care ne-a atins oamenii”, a spus Patriarhul Kirill, liderul ortodoxiei rusești.
Nici în Ucraina Paștele nu s-a desfășurat după registrul obișnuit. Echipaje de poliție au fost dislocate la intrarea a sute de biserici din țară, astfel încât să se asigure că sunt respectate măsurile de distanțare socială și interdicția adunărilor publice de mari dimensiuni.
Persoanelor li s-a permis să participe la slujbe în aer liber, dar excepție a făcut Mănăstirea Pechersk din Kiev, unde poliția le-a permis credincioșilor să intre pe rând în biserică, cu unul înăuntru la fiecare persoană ieșită. Aproape 100 de oameni au așteptat în afara lăcașului de cult, pentru a intra în mănăstire.
Mănăstirea Pechersk, care aparține de Biserica Ortodoxă Rusă, este o atracție turistică majoră din Kiev, datorită catacombelor sale, dar a fost plasată în carantină, după ce peste 90 dintre călugării săi au fost testați pozitiv pentru coronavirus.
Biserica Ortodoxă Bulgară a rezistat în fața apelurilor de a închide bisericile de Paște. Cu toate acestea, autoritățile sanitare au recomandat credincioșilor să se roage acasă. Tradițional, doar 10% din populația Bulgariei merge săptămânal la biserică, dar Învierea este mai mereu o excepție, cu mii de oameni îmbulzindu-se în lăcașurile de cult din țară.
În Turcia a fost instituită carantina de weekend pentru limitarea răspândirii de COVID-19, astfel că ortodocșii au fost nevoiți să rămână în casă. Anterior, Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol anunțase că slujbele se vor desfășura în spatele ușilor închise, dar vor fi transmise pe Internet.
În Cipru, mulți ortodocși au stat cu îndârjire la balcoane, cu candele aprinse, în timp ce bisericile răsunau de celebrul „Hristos a Înviat!” cântat de preoți, în absența enoriașilor. Ciprioții au urmărit slujbele la televizor.
La fel s-a întâmplat și în Egipt, unde restricțiile specifice pandemiei de coronavirus îi împiedică pe credincioși să meargă la bisericile din țară. Biserici goale au fost și la Ierusalim, în condițiile în care măsurile de carantină limitează adunările publice și i-au oprit pe credincioșii din toată lumea să mai vină în inima Israelului.