Bucureștiul, gazda unui mini-summit regional în perioada 22-23 aprilie: Bogdan Aurescu, discuții pe teme de securitate cu miniștrii de externe din Polonia, Turcia, Ucraina și Georgia (VIDEO)

Bucureștiul, gazda unui mini-summit regional în perioada 22-23 aprilie: Bogdan Aurescu, discuții pe teme de securitate cu miniștrii de externe din Polonia, Turcia, Ucraina și Georgia (VIDEO)
Foto: Ministerul de Externe / Facebook

Bogdan Aurescu va găzdui, joi și vineri, la București, o reuniune a Trilateralei pe teme de securitate a miniștrilor de externe din Polonia, România și Turcia. În premieră, la întâlnirea din acest an vor participa și miniștrii de externe din Georgia și Ucraina, care vor lua parte la o reuniune extinsă a Trilateralei, ce se va desfășura după segmentul plenar al acesteia.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Bucureștiul va figazda unui mini-summit regional în perioada 22-23 aprilie. Bogdan Aurescu va aborda teme de securitate cu miniștrii de externe dinPolonia, Turcia, Ucraina și Georgia

„Participarea, în premieră în acest format, a miniștrilor de externe ai Georgiei și Ucrainei, în calitate de invitați, sunt elemente ce reflectă rolul activ al României în cadrul Trilateralei și în regiune și capacitatea de mobilizare pentru substanțierea discuțiilor în funcție de evoluțiile securitare de actualitate.Vor fi două zile pline pentru diplomaţia română. Pe lângă discuţiile în format trilateral, la care se adaugă discuţiile cu partenerii noştri Georgia şi Ucraina, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea și întrevederi bilaterale cu fiecare dintre cei 4 miniștri de externe pe care îi găzduiește la Bucureşti”, se arată în comunicatul MAE.

MAE notează că dialogul dintre cei trei aliați și cei doi parteneri NATO va fi unul consistent și va viza situația de securitate din regiune și cooperarea cu Alianța Nord-Atlantică.

„Un obiectiv aparte va fi identificarea acelor acțiuni pe care le pot derula România, Polonia și Turcia împreună pentru avansarea apropierii Georgiei și Ucrainei de structurile euroatlantice, în linia angajamentelor asumate de toate părțile implicate. Discuţia în format trei plus doi va fi un moment propice pentru reafirmarea sprijinului pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a celor două state, în cadrul frontierelor recunoscute internațional ale acestora”, a mai precizat MAE.

Evenimentul debutează oficial vineri, 23 aprilie, prinorganizarea sesiunii plenare a Trilateralei, cu prezența fizică la București a miniștrilor de externe din România, Polonia și Turcia. Pe lângă evoluțiile recente de securitate din regiunea Mării Negre, printre altele cei trei miniștri„vor evidenția susținerea pentru procesul de reflecție strategică NATO2030, derulat la nivelul Alianței Nord-Atlantice de către Secretarul General Jens Stoltenberg”.

„De altfel, cele trei state susțin procesul NATO2030 și propunerile în acest sens avansate de Secretarul General al NATO, care urmăresc să conducă la consolidarea capacității Alianței de a răspunde eficient provocărilor de securitate curente și viitoare. Discuțiile din cadrul Trilateralei de la București se vor referi și la importanța unui nou Concept Strategic al Alianței, care va trebui să traseze liniile de bază pentru creșterea unității și coeziunii aliate și să consolideze profilului Alianței”, a adăugat MAE.

Formatul Trilateralei, creat la inițiativa României

Formatul Trilateralei a fost creat la inițiativa României, chiar prin Bogdan Aurescu, care la acel moment ocupa funcția de secretar de stat. În pregătirea lansării a fost consultată și partea americană, care a încurajat inițiativa Bucureștiului, iar prima reuniune s-a desfășurat în mai 2021, în marja summitului NATO de la Chicago, tot la inițiativa României, la nivel de secretar de stat din ministerele de externe ale celor trei state.

În anul 2016, nivelul de participare la Trilaterală a fost ridicat la cel de ministru de externe, iar de atunci au avut loc șapte întrevederi. Din cauza pandemiei de COVID-19, în 2020 s-a desfășurat în sistem VTC.

„În contextul marcat de evoluțiile recente în Vecinătatea Estică, prin desfășurarea de trupe și echipamente ale Rusiei în Crimeea, la frontiera estică a Ucrainei și, în general, în Marea Neagră, se desprinde necesitatea unei evaluări atente și realiste de către statele membre NATO a situației de securitate și, mai ales, a implicațiilor acesteia asupra securității euro-atlantice. În acest sens, Trilaterala România-Polonia-Turcia oferă oportunitatea unor abordări aplicate, pornind de la viziunea proprie a fiecăruia dintre cele trei state, dar și de la obiectivul comun de coordonare strategică și contracarare a deteriorării situației de securitate în regiune”, se maiarată în comunicatul MAE.

Potrivit MAE, „prezența Turciei în cadrul Trilateralei este deosebit de relevantă, ținând cont de necesitatea menținerii Turciei în contact direct cu interesele și valorile occidentale și euroatlantice, pe un traseu predictibil, al cooperării și dialogului”, iar „Trilaterala poate fi un instrument util în acest sens”.

Turcia, un stat membru NATO cu greutate, are un rol important în ecuația de securitate la Marea Neagră și în arealul extins, iar acțiunile sale influențează în mod decisiv stabilitatea și echilibrul regional, elemente de interes crescut pentru România, alături de dimensiunea economică. De altfel, Turcia este primul partener economic al României din afara UE.

În ceea ce privește Parteneriatul Strategic România-Polonia, acesta este tot mai puternic și eficient, atât pe dimensiunea de securitate, cât și, în creștere, pe cea economică.

Trebuie menționat că în anul 2020, în ciuda pandemiei de COVID-19 și a efectelor sale,volumul schimburilor comerciale ale României cu Turcia a însumat aproape 6,4 miliarde de dolari, iar cu Polonia peste 7 miliarde de euro.

Prin organizarea actualei Trilaterale la București și prin temele abordate, profilul României crește și la nivelul regiunii, și în cadrul Alianței Nord-Atlantice, mai ales că în acest anvafi organizatSummitul NATO, precum și alte evenimente la nivel înalt în formatul Bucureșți 9.

„În cei nouă ani de existență, formatul Trilateralei România-Polonia-Turcia a evoluat semnificativ, atât în ceea ce privește nivelul de participare, importanța acordată formatului de către statele participante, cât și în privința complexității temelor abordate.Astfel, de la un forum destinat schimbului de vederi pe teme de securitate, relevante pentru Flancul Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, Trilaterala a devenit un instrument deosebit de util, care contribuie activ la coordonarea pozițiilor celor trei state în cadrul NATO, dar și în ceea ce privește acțiunea comună a celor trei aliați în raport cu partenerii din vecinătate”, se mai notează în același comunicat.

Conform MAE, România, Polonia și Turcia au derulat o cooperare eficientă în ultimii ani, inclusiv la nivelul ambasadelor din statele partenere, Ucraina și Georgia, dar și la nivelul OSCE și NATO. Au fost derulate acțiuni comune, care au reliefatcooperarea NATO cu statele partenere, precum și acțiuni de diplomație publică, menite să promoveze relevanța formatului trilateral și teme de interes aflate pe agenda regională.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`