Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic
Cartierul Văcăreşti este un cartier din Sectorul 4 al Capitalei, foarte apreciat de către locuitorii săi în primul rând pentru spaţiile verzi, accesul la majoritatea mijloacelor de transport în comun, dar şi pentru nenumăratele centre comerciale.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Istoria cunoscută a Văcăreştiului începe undeva în secolul al XVIII-lea, când primul domn fanariot al Ţării Româneşti – Nicolae Mavrocordat descinde la București. În 1716 avea să pună piatra de temelie a faimoasei Mânăstiri Vacaresti, pe o moşie de 18.000 mp, boierul Constantin Văcărescu.
Sfinţirea a avut loc la 24 septembrie 1724. Destinul ansamblului monastic este halucinant. În 1848 devine închisoarea centrală a Capitalei. Primii întemniţaţi au fost conducătorii revoluţiei din Ţara Românească. Numeroase personalităţi politice şi ale culturii române au privit cerul printre gratiile închisorii.
La cutremurul din 1977, incinta a fost uşor avariată. Iniţial, Nicolae Ceauşescu a dispus restaurarea ansamblului mânăstiresc. Ulterior, s-a răzgândit şi, în ciuda protestelor Bisericii Ortodoxe Române, concertate cu memoriul unor mari intelectuali români, în 1987 Mânăstirea a fost rasă de pe faţa pământului, nu înainte de a fi platou de filmare pentru Sergiu Nicolaescu, care a turnat aici câteva scene din filmul “Noi, cei din linia întâi”.
O valoroasă pagină de istorie românească a dispărut peste noapte.
Lacul Văcăreşti, lac antropic, a apărut ca urmare a amenajării complexe a râului Dâmbovița. Lucrările au început în 1986, însă au fost sistate. Fără intervenţia omului, natura a luat în stâpânire spaţiul transformându-l într-un splendid paradis al faunei şi florei spontane. În urmă cu doi ani, zona a fost declarată printr-o hotarare de guvern parc natural sub denumirea de Parcul Natural Văcăreşti. Pe o suprafaţă de 190 de hectare, aici trăiesc 97 de specii de păsări, mamifere precum vidra, vulpea, nevăstuica şi enotul, mare parte din ele fiind specii protejate.
„Mărţişorul e patria literaturii mele. De acolo au ieşit «Cuvinte potrivite» şi toate scrierile adunate acum într-o mulţime de volume, gândite la o masă dintr-o cameră mică“, scria un celebru locatar al Zonei Văcăreşti: poetul Tudor Arghezi.
Este vorba despre Mărţişor, casa memorială Tudor Arghezi, care, conform testamentului scriitorului, începand cu anul 1974 a devenit Casa memorială. Este aflată pe strada Mărţişor în apropierea Căii Văcăreşti. Aici a locuit, începând cu anul 1930, poetul împreună cu familia sa, aici a creat, aici s-a plimbat în livadă şi tot aici este inmormântat alaturi de soţia sa şi de fiica Mitzura. Şi tot aici îşi doarme somnul de veci şi cel mai vestit căţeluş: Zdreanţă, cel cu ochii de faianţă.
Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic