Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic
După apusul epocii fanariote, Țara Românească şi-a uns domn român în persoana lui Grigorie Dimitrie Ghica al IV-lea.
Minte luminată şi inovatoare, acesta a dispus pavarea unor străzi bucureştene, lucru rar în vremea sa, dar si ctitoria de biserici. Una dintre acestea este monumentul istoric: Biserica Teiul Doamnei Ghica , zidită la anul 1833. La numai doi ani după aceasta, ctitorul- domnitor avea să plece la cele veşnice, fiind înmormantat în curtea bisericii.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Biserica cu două hramuri, cel al Înălţării Domnului şi Sfantul ierarh Grigorie Teologul, destinată a fi iniţial paraclis familial, are o arhitectură inedită: este rotundă. Zidirea în stil neoclasic italian este opera meşterului Joseph Weltz, după planurile arhitectului Xavier Villacrosse. Numai o astfel de ctitorie rotundă mai există în comuna Leţcani din judeţul Iaşi, ridicată în 1793.
Pictura în ulei, un splendid melanj al stilurilor bizantin şi occidental, este semnată de italianul Alberto Giacometti, cel care a pictat şi palatul Ghica din imediata vecinătate, reședintă de vară a domnitorului. Prin ferestrele turlei, razele soarelui pătrund îndrăznețe, luminând frumoasele medalioane cu icoane amplasate pe cupolă.
De pe peretele vestic ne priveşte peste veacuri domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica al, îmbrăcat în anteriu şi cu işlic pe cap în timp ce urmaşul său la tron, mult mai modernul Alexandru Ghica este îmbracat în costum negru, vestă albă, joben şi eşarfă, după modelul vestic.
La cutremurul din 1940 turla bisericii a fost foarte avariată. S-a rezidit ulterior, însă nu după modelul original.
Atât clopotnița cât și zidul înconjurător, cu o înălțime de doi metri, declarate la rândul lor monumente istorice, au fost zidite în același timp cu biserica.
În jurul bisericii se află mormintele familiei Ghica , adevărate monumente de artă, dăltuite în marmură, alături de cel al generalului Alexandru Solomon și al soției sale, operă a sculptorului Karl Storck.
Vechea familie de boieri Ghica a dat nenumărate personalități printre care: 15 domnitori în Țara Românească și Moldova, doi prim-miniștri, ambasadori, oameni de știință, literați, exploratori precum şi un înalt prelat în persoana Monseniorului Vladimir Ghica , beatificat la 31 august 2013, la București.
Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic