Biserici ale Bucureștiului: Biserica Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor, sărbătorește 300 de ani de credință (VIDEO)
Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic
Pe strada Logofat Udriște din Sectorul 3 al Capitalei se află Biserica Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor.
Conform actului de întemeiere, în anul 1736, Mitropolitul Ștefan al Țării Românești a ridicat în mahalaua Lucaciului o biserică de zid cu hramul Sfântului Nicolae.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
“Biserica Sfântul Stelian din București găzduiește moaștele Sfântului cuvios Stelian, care au fost aduse în biserică în anul 1736 de către Mitropolitul Ștefal al Țării Românești. Sfântul cuvios Stelian este ocrotitorul copiilor și al familiei. De fapt, biserica are hramul Sfântului Nicolae, dar cu timpul și datorită evlaviei crendincioșilor, sunt foarte familii cu copii care vin și se închină la racla Sfântului, biserica a primit și hramul Sfântului cuvios Stelian, prăznuit la 26 noiembrie”, a declarat preotul paroh Ioan Dobrescu.
Înaintea acestui sfânt lăcaș fusese o biserica de lemn înalțată de boierul Luca, de unde provine și numele mahalalei de atunci. Biserica mitropolitului Ștefan va primeni sufletele enoriașilor vreme de un secol, însă la cutremurul din 1838 s-a surpat. Parohul de atunci, Ioan Călărășanul, va înălța o nouă biserică cu ajutorul a doi negustori macedoneni, Anghel Hagi Pandele și Constantin Athanasiu.
Marele incendiu din martie 1847 va mistui acoperișul și o parte însemnată a zestrei acesteia, însă preotul Călărășanu, împreună cu oameni de bună credință, reface stricăciunile și o redă în scurt timp rugătorilor creştini.
Unul dintre enoriaşii care au contribuit la refacerea bisericii a fost Anton Pann, compozitorul imnului României.
În noiembrie 1854, Anton Pann cel despre care Eminescu spunea că e isteț ca un proverb, avea să fie înmormântat în curtea bisericii, în dreptul ferestrei din stânga a altarului.
Biserica Sfântul Stelian – ocrotitorul copiilor- deține sfinte odoare încă de la începuturile ei: moaștele Sfântului Stelian, ale Sfinților Haralambie, Elefterie, Onufrie și mai de curând, ale Sfântului Pantelimon.
În stânga Catapetesmei aflăm o icoană care o înfaţişează pe Maica Domnului- Izvorul Tămăduirii şi care aparţine breslei tutungiilor şi cafegiilor. Icoana datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Alte odoare preţioase sunt cele două icoane argintate ale Sfântului Spiridon, ocrotitorul pielarilor şi al cismarilor. Una dintre ele a fost donată la începutul secolului XX de către negustorul Pavel Negreanu şi o alta provine de la Biserica Spirea Veche, care a fost demolată.
În martie 1977, biserica a suferit stricăciuni fiind necesară consolidarea şi repictarea interiorului de către pictorul Dumitru Bănică.
În curând, biserica din „mahalaua Lucaciului” va sărbători 300 de ani de existenţă. Mulţi ani înainte întru desăvârşirea sufletelor celor care-i calcă pragul cu credință!
Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic