Biserici ale Bucureștiului: Biserica Sfântul Nicolae – Paraclis Universitar, cunoscută ca Biserica Rusă, ultima ctitorie a Țarului Nicolae al II-lea (VIDEO)

Biserici ale Bucureștiului: Biserica Sfântul Nicolae – Paraclis Universitar, cunoscută ca Biserica Rusă, ultima ctitorie a Țarului Nicolae al II-lea (VIDEO)

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Biografia Bisericii Sfântul Nicolae de lângă Universitatea Bucureșteană este singulară în patrimoniul universal ortodox. A fost ctitorită între anii 1905 și 1909 la inițiativa ambasadorului rus la Bucureşti Mihail Nicolaevici Ghiers, dar și cu ajutorul material al ţarului Nicolae al II-lea al Rusiei. Este de atlfel ultima ctitorie a dinastiei Romanov, care avea să se stingă în 17 iulie 1918. Ţarul a fost asasinat împreună cu ţarina Alexandra şi copiii lor la ordinul bolşevicilor. Avea să fie canonizat de Biserica Ortodoxa Rusă ca o recunoaştere postumă pentru numeroasele sale ctitorii ortodoxe. Numai pentru biserica din Bucureşti, ţarul Nicolae al II-lea a plătit 600.000 de ruble de aur, rugând arhitecţii şi constructorii să nu folosească materiale ieftine, ci dimpotrivă, ce e mai bun şi mai scump.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Iniţial, biserica a servit drept lăcaş de cult pentru Ambasada Rusă din Bucureşti.

A fost sfințită la 25 noiembrie 1909 şi a rămas sub jurisdicția Patriarhiei Ruse până în anul 1934, când șeful diplomației române din acele vremuri, Nicolae Titulescu, obține ca ea să fie cedată spre administrare Universității din București. La 5 mai 1947 lăcașul revine sub jurisdicția Moscovei până în 1957, când intră din nou în proprietatea Bisericii Ortodoxe Române cu statut de enorie.

În anul 1992, Preafericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a dăruit studenților Biserica Sfântul Nicolae, care redevine astfel, după 45 de ani, Paraclis al Universității București, primul paraclis universitar românesc. Tot în 1992, zestrea bisericii s-a îmbogăţit cu o părticică din moaştele Sfântului Siluan Athonitul.

Este singurul monument istoric din România care mai păstrează elemente ale stilului rusesc autentic al începutului de secol XX.

Pictura interioară în ulei, în suprafață de 1.500 mp a fost realizată de pictorul Vasiliev în stilul picturilor vechi bizantine și a picturii athonite.

Catapeteasma, realizată la Moscova, este sculptată în lemn și poleită cu aur. Pictura tâmplei a fost semnată de autorul celebrei faţade a Galeriei de artă Tretiakov din Moscova şi anume Viktor Mihailovici Vâsneţov, după modelul celei din Catedrala Sfântului Arhanghel Mihail de la Kremlin.

Biserica are șapte turle- unice în țara noastră- în formă de bulbi de ceapă, specifice stilului tradițional rusesc.

Intensa activitate spirituală, culturală şi misionară desfășurată în special în rândul tinerilor studenți, i-a adus bisericii, în anul 2013, diploma omagială Sfinții Împărați Constantin și Elena oferită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Urmăriți B1TV.ro și pe
`