Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic
Pe strada Traian, în vecinătatea Foișorului de Foc se află singura biserică din București închinată Sfinților Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului.
La începutul secolului al XIX-lea, Biserica va căpăta şi numele de „Oborul Vechi” deoarece spaţiul devenise loc de schimburi comerciale al Bucureştiului.
În aprilie 1781, domnitorul Alexandru Ipsilanti aduce de la Constantinopol icoana sfinților Ioachim și Ana, pe care o dăruiește bisericii și de atunci biserica a instituit hramul Sfinților Părinți ai Maicii Domnului cu pomenire în 9 septembrie.
De-a lungul secolelor, icoana a adus alean și împlinire tuturor acelor care s-au rugat cu credință pentru căsătorie și naștere de prunci.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
“O biserică ce-și are istoria începând cu anulș 1719. În Sfântul Altar avem o cruce monumentală în patrimoniul nostru național și bisericesc. Crucea este așezată aici la 1719 de serdarul Matei Mogoș, care era dregătorul lui Constantin Brâncoveanu, sfânt de acum, pentru că a fost canonizat și trecut în rândul sfinților. De la această crucea putem spune că biserica ia ființă. În josul crucii, serdarul Mogoș își pune dorința sa pentru care el a înălțat această cruce, și anume: el și familia sa nu au fost atinși de ciumă.
În evlavia poporului, de atunci și până astăzi, această cruce este făcătoare de minuni, vindecătoare.
La 1760, mitropolitul Grigorie al II-lea al Țării Românești trece prin această zonă și vede cum la această cruce impunătoare animalele își găseau adăpost. Se adăposteaud e soare și de intemperii. Locuitorii zonei hotărăsc nu numai să o îngrădeascp, ci și să facă o troiță, să o acopere, să o ferească de intemperiile vremii. Așa ia naștere Sfântul Altar.
Și pentru că zona s-a extins, locuitorii aveau nevoie de o biserică. Au considerat că troița Sfântului Altar trebuie mărită și atfel a luat naștere biserica de astăzi”, a spus Preotul Paroh Ciprian Tudor, istoricul bisericii.
Despre această cea mai frumoasă și mai impunătoare cruce de piatră din țară, cu o înălțimea de aproape 5 metri, istoricul Nicolae Iorga consemna că, judecând după cum este realizată, ar putea fi opera unui meșter italian.
Fostul paroh Athanase Negoiţă a lăsat în scris, după ce a studiat numeroase izvoare istorice, ideea că Icoana Sfinților Ioachim și Ana și crucea masivă de piatră ar fi făcut să înceteze ciuma și foametea care decimaseră mare parte din populația Bucureștiului.
În Biserică mai sunt expuse la loc de cinste două icoane de mărime considerabilă, icoana Maicii Domnului și cea a Mântuitorului Hristos, pictate în anul 1935 de Dimitrie Belizarie.
Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic