Brexit: Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie dacă iese țara din UE (VIDEO)

Brexit: Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie dacă iese țara din UE (VIDEO)

Românii care locuiesc în Marea Britanie ar putea fi sever afectaţi dacă aceasta va ieşi din Uniunea Europeană. Este posibil ca după Brexit studenții români să nu mai poată accesa împrumuturi din partea statului britanic. Și asta pentru că taxele la facultăți vor fi majorate pentru cetățenii Uniunii Europene în urma Brexitului, arată B1 TV. În acest moment, cei care nu provin din ţări membre ale Uniunii Europene şi care studiază în Marea Britanie plătesc aproape dublu față de studenții UE.

Ar putea fi afectaţi şi românii care muncesc în Marea Britanie, nu doar cei care învaţă în Regat. Susținătorii Brexitului spun că imigranții cetățeni ai Uniunii Europene, care deja muncesc legal în Anglia vor avea dreptul să rămână în continuare în această ţară. Însă în eventualitatea unui Brexit, statutul lor legal urmează să fie stabilit în perioada negocierilor de ieșire din UE care nu se vor finaliza mai devreme de 2019-2020, potrivit Hotnews.

În urmă cu doi ani, a fost emisă o lege care permite autorităților britanice să-i expulzeze pe imigranții, inclusiv pe cei români, care nu și-au găsit un loc de muncă după șase luni de căutări active. Însă această regulă nu a fost strict implementată până acum.

Nu este exclus ca după Brexit aplicarea acestei reguli să fie făcută mai sever, mai ales că trei sferturi dintre cetățenii europeni care lucrează în Regat nu îndeplinesc condițiile actuale necesare pentru obținerea unei vize de către muncitorii din afara Uniunii Europene, scrie presa britanică.

Brexit: Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie dacă iese țara din UE

#DIRECT_ONE_zn37rc#

Mai mult, în cazul unui Brexit, englezii ar putea introduce un sistem de puncte, apropiat celui care există în Australia, pentru imigranții cetățeni ai UE. Criteriile de acceptare pe piața forței de muncă din Marea Britanie se vor baza pe aptitudinile profesionale și pe capacitatea de a vorbi limba engleză.

Brexitul ar putea afecta şi fondurile pentru creşterea copiilor. Premierul David Cameron a obținut deja ca alocațiile copiilor imigranților să fie indexate la nivelul țării în care aceștia locuiesc. Aceste alocații foarte probabil vor fi anulate în eventualitatea unui Brexit dacă țara de rezidență a copiilor nu este Marea Britanie.

Unul dintre argumentele taberei Brexit este acela că ieșirea din Uniunea Europeană ar reda Marii Britanii controlul asupra granițelor sale, aspect esențial în contextul crizei refugiaților cu care se confruntă Europa.

Iar un contra-argument al taberei pro-UE este că Marea Britanie nu este parte din zona Schengen și principiul european al liberei circulații nu împiedică autoritățile britanice să controleze și să refuze intrarea în Regat a unui cetățean UE dacă există motive pentru asta.

Statisticile arată că dintre toate statele UE, în Marea Britanie se înregistrează cel mai scăzut număr de cereri de azil din partea refugiaților raportat la numărul de locuitori.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Tomac (PMP), după ce extrema dreaptă a câștigat alegerile din Austria: Putem spune ”adio, Schengen!” după rezultatul acestui vot (VIDEO)
23:30 - Oprea: Ciucă încearcă să-și mobilizeze electoratul, să arate că e puternic în PNL, că ”nu mai facem cu PSD”. A fost această chestiune veche dintotdeauna de a împărți țara cu PSD sau fără PSD. Nu despre asta e vorba (VIDEO)
23:00 - Ministrul Veștea (PNL), întrebat dacă se menține coaliția cu PSD și după alegeri: „Eu sunt născut în aceeași zi cu Nostradamus și nu sunt în măsură să vă dau o astfel de soluție. Românii decid” (VIDEO)
22:30 - Arafat, despre ploile torențiale: Consecințele de până acum nu sunt grave / Deja în județul Galați avem 3.500 de persoane evacuate. Vreo 260 au refuzat evacuarea și fac asta pe propria răspundere (VIDEO)
22:07 - Ministrul Mircea Fechet: Debitul Dunării nu are o creștere care să ne surprindă / Galațiul rămâne sub cod roșu / Am mers mai bine de 1000 de km să mă asigur că autoritățile sunt pregătite (VIDEO)
21:45 - Cum răspunde ANM criticilor că a exagerat cu avertismentele privind furtuna. Georgescu: S-a ținut cont de toate fenomenele meteo. Maximele termice vor în unele zone cu 15 grade mai scăzute (VIDEO)
21:08 - George Simion spune că Becali ar putea fi printre candidaţii AUR: Îl iau pentru că aduce voturi. A învăţat unele lucruri. Nu merge degeaba la mănăstiri, la biserici
20:45 - Probleme în traficul din București din cauza furtunii: Mijloace de transport, blocate la Podul Grozăveşti (VIDEO)
20:18 - Extrema dreaptă a câștigat alegerile parlamentare din Austria, arată primele estimări. Cancelarul Karl Nehammer și-a recunoscut înfrângerea
19:44 - Ion Iliescu: „Am un zâmbet de Dacie, un zâmbet industrial, cu patru viteze” / Secretul longevității sale și mesajul lui pentru români în prag de alegeri