Brazilia: Autoritățile medicale recomandă femeilor să nu mai rămână însărcinate. Copiii s-ar putea naște cu microencefalie

Brazilia: Autoritățile medicale recomandă femeilor să nu mai rămână însărcinate. Copiii s-ar putea naște cu microencefalie
Foto: digitalnomads.us

Autoritătățile sanitare din Brazilia au decis să ceară femeilor din această țară să nu mai rămână gravide. Sfatul vine după ce a fost identificată legătura dintre un virus răspândit de țânțari și o malformație craniană la bebeluși.

”Este o decizie foarte personală, însă, în acest moment de incertitudine, recomandăm ca familiile să își amâne planurile de concepere a unui copil”, a spus un medic specializat în boli infecțioase din statul Pernambuco. Acolo s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de microencefalie, potrivit Ziare.com.

Microencefalia este o boală care se manifestă la copiii abia veniți pe lume și este caracterizată printr-o dimensiune foarte mică a craniului la naștere.

În Brazilia au fost raportate peste 2.400 de astfel de cazuri, 29 dintre bebeluși murind din cauza afecțiunii. În 2014 s-au înregistrat 147 de copii cu această problemă medicală.

Șase state din Brazilia au declarat stare de urgență.

”Acești nou-născuți vor avea nevoie de atenție specială întreaga viață. Este un stres emoțional greu de imaginat. Aici, în Pernambuca, vorbim despre o generație de copii care vor fi afectați”, a mai declarat medicul.

În noiembrie, când cazurile de microencefalie au început să se înmulțească, cadrele medicale au observat că această situație coincide cu apariția virusului Zika pe teritoriul Brazilian.

La sfârșitul lunii noiembrie, ministerul Sănătății din Brazilia a afirmat că a fost descoperit acest virus în urma autopsiei unui copilnăscut cu afecțiunea menționată anterior și au stabilit o legătură între acest virus și malformație.

Virusul Zika a fost descoperit în anii 1940, în Uganda. Acesta a fost endemic în unele regiuni ale Africii.

El și-a făcut apariția în Brazilia la începutul anului 2015, iar unii doctori sunt de părere că Zika a fost introdus de turiști din zonele afectate în timpul Campionatului Mondial de Fotbal din 2014.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`