Aproximativ 2.000 de sârbi, în special foşti militari sârbi din Bosnia şi tineri, au protestat vineri la Pale, în apropiere de Sarajevo, împotriva arestării fostului lor lider militar Ratko Mladici acuzând Serbia de „trădare”, informează AFP.
„Sunt dezamăgit de comportamentul Serbiei, sunt întristat. Este o trădare a Belgradului! Ei au livrat un erou, un militar care a apărat poporul sârb”, a declarat Slobodan Batinici, în vârstă de 48 de ani, un fost militar sârb care a servit în timpul războiului intercomunitar din Bosnia (1992-1995).
Manifestanţii au defilat pe străzile oraşului Pale din apopiere de capitala ţării, intonând cântece patriotice, scandând numele lui Ratko Mladici şi purtând drapelul entităţii sârbe din Bosnia, Republika Srpska
Protestatarii au scandat „Trădare, trădare!”, la adresa Guvernului de la Belgrad, din cauza arestării fostului lider militar.
Mladici a fost arestat joi în Serbia, după mai mulţi ani de căutări, fiind inculpat de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, pentru rolul său în conflictul din Bosnia.
Tinerii văd în Mladici un erou şi consideră că arestarea lui este o „mică înfrângere”, spunând că fără acesta, „sârbii nu ar fi trăit astăţi la Pale”.
Ratko Mladici a fost una dintre cele mai marcante personalităţi ale războiului interetnic din fosta Iugoslavie, iniţial ca ofiţer de rang înalt în Armata Populară Iugoslavă (Jugoslovenska Narodna Armija – JNA) armată desfiinţată în 1992 odată cu proclamarea Republicii Federative Iugoslavia.
După această dată, Mladici a fost numit şef al Armatei Republicii Srpska, armata sârbilor bosniaci, în timpul războiului din 1992-1995.
De pe această poziţie a fost găsit vinovat pentru masacrul de la Srebreniţa şi asediul capitalei Bosniei, Sarajevo, două dintre cele mai violente acţiuni militare de după cel de-al doilea război mondial.
Statele Unite ofereau 5 milioane de euro pentru orice informaţie ce ar fi putut ajuta la prinderea fostului general.