Boris Johnson: Negocierile comerciale cu UE, în contextul Brexit, sunt ”într-o situaţie gravă”

Publicat: 18 12. 2020, 07:23
Foto: Hepta - DPA Images / Julian Simmonds

Premierul britanic a anunţat că negocierile comerciale cu Uniunea Europeană, în contextul Brexit, sunt ”într-o situaţie ”foarte gravă”. Boris Johnson nu estimează ajungerea la un acord dacă blocul european nu îşi va schimba substanţial poziţia, notează US News.

Negocierile comerciale cu UE legate de Brexit, încă fără rezultat

În timpul unei discuţii telefonice cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul Marii Britanii a spus că „timpul este foarte scurt, iar acum pare foarte improbabil că nu se va ajunge la un acord dacă poziţia UE nu se va schimba substanţial”, precizând totodată că negocierile sunt acum „într-o situaţie gravă”.

„Poziţia UE în acest domeniu este pur şi simplu nerezonabilă şi, dacă va fi un acord, este nevoie de o schimbare semnificativă”, se arată într-un comunicat al cabinetului britanic.

Johnson a precizat că Marea Britanie a încercat că accepte solicitările ”rezonabile” ale UE, însă încă există diferenţe fundamentale.

„Marea Britanie nu poate accepta o situaţie în care să fie singura ţară suverană din lume care să nu îşi poată controla accesul în apele teritoriale o perioadă lungă de timp”, a declarat premierul referitor la subiectul pescuitului.

Primul ministru a reiterat că a mai rămas puţin timp. Acesta a mai precizat că, dacă nu va putea fi încheiat un acord, Marea Britanie şi UE se vor despărţi prietene, iar Regatul Unit va efectua tranzacţii cu UE în termeni similari celor cu Australia, unde majoritatea relaţiilor comerciale au loc în conformitate cu reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

O altă rundă de negocieri legate de Brexit, încheiată fără un acord

Și întâlnirea precedentă dintre prim-ministrul britanic Boris Johnson şi preşedinta Comisiei Europene s-a încheiat fără o înţelegere.

Încercările repetate de a înlătura piedicile din calea unui acord între Regatul Unit şi Uniunea Europeană și de evita ieșirea haotică a Marii Britanii din UE la 1 ianuarie 2021 continuă să prezinte „decalaje foarte mari”, anunță oficialii europeni.

Ursula Von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, a declarat că cele două părţi sunt încă departe una de cealaltă. Aceasta a afirmat că discuţiile au fost „animate şi interesante” şi că cele două părţi „şi-au înţeles reciproc poziţiile”, dar că „rămân îndepărtate”.

Vom ajunge la o decizie până la finalul acestui weekend”, a mai declarat ea.

Dealtfel și premierul britanic, Boris Johnson, spune că „nu a vrut să lase netestată nicio cale spre un posibil acord”.

Un Brexit fără acord cu UE, 12.000 de concedieri în România

Un Brexit fără acord cu UE, de la 1 ianuarie 2021, ar putea aduce concedieri masive în industria textilă şi de încălţăminte din România. Până la 12.000 de locuri de muncă ar putea fi afectate, spun unele statistici, undeva la 2% din PIB şi 1,4% din cifra totală de afaceri din economie.

România produce haine, fibre textile şi încălţăminte în valoare de 22 mld. lei (4,4 mld euro) anual, adică echivalentul a 2% din PIB, industria având o pondere de circa 1,3-1,4% în totalul cifrei de afaceri a mediului de bussiness local în 2019.

Astfel, țara noastră este unul dintre cei mai mari producători de profil din Europa, potrivit ZF.

Un Brexit fără acord ar putea lăsa fără loc de muncă 130.000 de croitorese şi cusăto­re­se din Europa, iar Româ­nia ar fi a treia cea mai afectată ţară, cu 12.000 de locuri de mun­că tăiate din industria textilă, potrivit unui raport al Confederaţiei Eu­ropene a Producătorilor de Haine şi Textile (Euratex). Alături de țata noastră, Italia şi Portugalia ar avea de suferit cel mai mult din blocul co­munitar, fiecare urmând a pierde 27.000, 12.000 şi respectiv 11.000 de lo­curi de muncă.