Premierul britanic Boris Johnson susține că Marea Britanie poate „mai mult decât să trăiască” în scenariul unuiBrexit fără acord, care ar conduce la situația în care comerțul Regatului Unit cu UE s-ar face în termenii Organizației Mondiale a Comerțului, relatează Euronews.
Într-o declarație pentru BBC, Boris Johnson a explicat că nu ar dori „un deznodământ australian, de tip OMC în special, dar putem mai mult decât să trăim cu asta”.
Pentru Marea Britanie însă, un comerț în baza termenilor OMC cu cel mai mare partener comercial al său ar putea conduce la turbulențe transfrontaliere, prețuri mai mari și lipsuri de bunuri esențiale.
Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, dar la ora actuală este în vigoare o perioadă de tranziție, care expiră la 31 decembrie – când va trebui să existe o nouă înțelegere, dacă va fi perfectată vreuna.
Poziția exprimată de Boris Johnson a venit la o zi distanță de momentul în care Marea Britanie și Uniunea Europeană au convenit să intensifice negocierile pentru ajungerea la un acord.
Într-un comunicat de presă publicat sâmbătă de către Comisia Europeană se arată că, într-o videoconferință, președinta Ursula von der Leyen și premierul britanic Boris Johnson au căzut de acord asupra a cât de important este să se ajungă la un acord.
În declarația comună, cei doi lideri au recunoscut că „s-au făcut progrese în ultimele săptămâni, dar rămân decalaje importante”.
În ceea ce privește posibilitatea de a se ajunge la un acord, Boris Johnson a precizat pentru BBC că este „de părere că trebuie făcut. Sunt ceva chestiuni dificile care au nevoie de rezolvare”.
Acele chestiuni dificile se referă, printre altele, la pescuitul în apele britanice și guvernanță.
Vestea vine în contextul în careComisia Europeană a trimis joi, 1 octombrie, Regatului Unit o scrisoare de punere în întârziere pentru încălcarea obligațiilor care îi revin în temeiul Acordului de retragere. Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că executivul european a lansat o procedură de infringement la adresa Londrei ca urmare a faptului că nu și-a îndeplinit obligațiile legale.
„În această dimineaţă, Comisia a decis să trimită o scrisoare de notificare oficială guvernului Regatului Unit. Aceasta este prima etapă într-o procedură de infringement”, declaraUrsula von der Leyen.