Fostul premier britanic Boris Johnson a făcut o serie de dezvăluiri explozive în legătură cu reacția principalelor puteri europene în criza diplomatică ce a precedat invazia Rusiei în Ucraina, notează CNN.
Potrivit acestuia, Germania și-ar fi dorit o prăbușire rapidă a regimului de la Kiev, înainte de ofensiva armată a Moscovei, în timp ce Franța ar fi stat „într-o stare de negare” până în momentul în care trupele rusești au intrat pe teritoriul Ucrainei.
Fostul lider conservator a susținut că atitudinea națiunilor occidentale a variat foarte mult înainte ca Rusia să lanseze invazia asupra Ucrainei, în comentarii ce probabil nu vor fi primite cu multă bucurie în Berlin, Paris sau Roma, potrivit sursei citate.
Cu toate că Boris Johnson a subliniat că națiunile UE s-au aliniat ulterior în spatele Ucrainei și oferă acum un sprijin ferm, înainte de război lucrurile au fost puțin mai complicate.
„Chestia asta a fost un șoc imens … puteam vedea batalioane tactice rusești care se grupează, dar multe țări avea perspective diferite”, a declarat acesta, într-un interviu.
„Părerea germanilor la un moment dat era că, dacă tot e să se întâmple (n.r. ofensiva armată), ceea ce ar fi un dezastru, atunci ar fi mai bine să se termine rapid și Ucraina să cedeze”, a specificat Johnson, făcând referire la „tot felul de motive economice valabile”.
„Nu puteam susține asta, credeam că este un mod dezastruos de a privi situația. Dar pot înțelege de ce au gândit și au simțit asta”, a mai spus el.
Fostul premier britanic a mai declarat că odată ce Rusia a lansat invazia în februarie, atitudinea statelor membre UE s-a schimbat rapid.
„Ceea ce s-a întâmplat a fost că toată lumea – germani, francezi, italieni, toată lumea, Joe Biden – a văzut că pur și simplu nu există vreo opțiune. Pentru că nu ai fi putut negocia cu acest tip (n.r. Vladimir Putin). Acesta este punctul cheie”, a spus acesta, menționând că „UE s-a descurcat genial” în opoziția sa față de Moscova.
„După toate îngrijorările mele … aduc un omagiu modului în care UE a acționat. Au fost uniți. Sancțiunile au fost dure”, a punctat Boris Johnson.