Bombardiere nucleare ale Rusiei și ale Chinei ar fi încercuit coasta SUA în zona Alaska. Americanii și canadienii au răspuns cu avioane de vânătoare

Bombardiere nucleare ale Rusiei și ale Chinei ar fi încercuit coasta SUA în zona Alaska. Americanii și canadienii au răspuns cu avioane de vânătoare
Avionul de vânătoare F-16 Fighting Falcon. Sursa foto: Hepta.ro / DPA Images / Harald Tittel

Bombardiere rusești și chineze cu capacități nucleare ar fi încercuit coasta americană în zona Alaskăi, săptămâna trecută, conform hărții publicate duminică de blogger pro-Kremlin, relatează Newsweek.com.

Bombardierele nucleare ale Rusiei și ale Chinei ar fi pornit de pe aerodromul Anadyr

Rybar, un canal militar de Telegram, a sugerat că două bombardiere strategice rusești Tu-95MS și două H-6K ale Chinei au decolat împreună de pe aerodromul Anadyr din Chukotka, regiune aflată în sudul Rusiei. Ar fi pentru prima oară când împărtășesc o bază pentru operații.

Grupul a fost interceptat de avioane de vânătoare americane și canadiene, în seara zilei de 24 iulie, în zona de apărare aeriană a Alaksăi.

Activitatea „nu a fost considerată o amenințare”, spune comandamentul nord-american de apărare aerospațială (NORAD).

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a precizat că patrula aeriană – prima dată când avioanele chineze se apropie de Alaska – s-a aflat la mai puțin de 322 de kilometri de coasta americană, probabil în Marea Bering. Operațiunea comună „nu a fost o surpriză”, spune el.

Patrulă de cinci ore în nordul Pacificului

Ulterior, Ministerul rus al apărării a publicat imagini cu ceea ce susține că a fost o patrulă de cinci ore în mările Chukchi și Bering din nordul Pacificului, sub escorta aeronavelor rusești Su-30SM și Su-35S.

În postarea Rybar se sugera că activitatea s-a desfășurat în două zone, cu avioanele de vânătoare americane F-16 și F-35, precum și CF-18 canadiene ridicate de la sol pentru a intercepta gruparea aeriană în zona Insulelor Aleutine.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`