Cablurile care furnizau energie electrică esențială unuia dintre reactoarele centralei nucleare Zaporijje au fost avariate recent din cauza bombardamentelor de azi, forțând temporar unitatea să funcționeze pe generatoare diesel de urgență înainte ca energia externă să fie restabilită, a declarat un reprezentant al ONU.
Celelalte cinci reactoare ale centralei nu au fost afectate, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică într-un comunicat.
Situația de la centrala nucleară de la Zaporojie continuă să fie îngrijorătoare. Autoritățile ucrainiene au raportat azi noi atacuri ale trupelor ruse, precizând că echipamentul de comunicații de la centrala Zaporojie a fost afectat.
„Pe 21 septembrie 2022, la ora 01:13, ca urmare a unui nou bombardament asupra Centralei Nucleare Zaporijjia, lansat de către teroriștii ruși, echipamentul de comunicații al unității energetice nr. 6 a fost avariat” s-a precizat într-un comunicat al autorităților zonale.
Autoritățile ucrainene precizează că au fost oprite atât transformatorul unităţii energetice afectate, cât și cele care asigură nevoile proprii ale unității.
Din cauza pierderilor de energie, a avut loc o pornire de urgență a două generatoare diesel ale sistemelor de siguranță pentru a asigura funcționarea pompelor de răcire a combustibilului.
La ora 02:00, personalul centralei a restabilit alimentarea cu energie electrică pentru nevoile proprii ale unității nr. 6, astfel că generatoarele diesel au fost oprite.
Autoritățile pro-ruse de ocupație din așa-zisele ”republici populare” Lugansk și Donețk, dar și din Herson și Zaporojie au anunțat că vor organiza referendum de alipire la Rusia în perioada 23 – 27 septembrie, informează agenția rusă Tass.
Dacă aceste regiuni vor deveni parte a Rusiei, indiferent că acest fapt va fi recunoscut sau nu de comunitatea internațională, Vladimir Putin va avea scuză pentru intensificarea luptelor pe principiul apărării propriului teritoriu. De precizat că liderul de la Kremlin nici acum nu a decretat mobilizarea generală, unii specialiști argumentând că acesta se teme să nu stârnească furia propriului popor, care nu vrea să lupte. Până acum au fost mobilizați pe front mai mult bărbați de la periferiile Federației Ruse, din comunitățile sărace.
Anunțurile vin la câteva zile după ce Deniș Pușilin, liderul așa-zisei ”republici populare” Donețk, i-a transmis omologului său din Lugansk, Leonid Pasechnik, că ar trebui să-și unească eforturile pentru a organiza referendumuri sincronizate de alipire la Rusia.