Bombardamentele israeliene au ucis cel puțin 492 de oameni, cel mai mare bilanț al morților rezultați într-o singură zi în Liban de la războiul civil din 1975-1990

Bombardamentele israeliene au ucis cel puțin 492 de oameni, cel mai mare bilanț al morților rezultați într-o singură zi în Liban de la războiul civil din 1975-1990
sursă foto: Hepta/Photo: Marwan Naamani/ZUMA Press Wire/dpa

Cel puțin 492 de persoane au fost ucise și 1.645 au fost rănite, a anunțat Ministerul Sănătății din Liban, după un val de atacuri aeriene israeliene asupra presupuselor ținte Hezbollah, care a ucis cei mai mulți oameni într-o singură zi de la sfârșitul războiului civil din 1975-1990.

Printre cei ucişi se numără 35 de copii şi 58 de femei

Zeci de mii de oameni au fugit din orașele și satele din sudul Libanului de-a lungul drumului principal spre capitală, Beirut, în cel mai intens atac al Israelului din aproape un an de ciocniri transfrontaliere, în timp ce sirenele s-au auzit și în orașul Haifa, din nordul Israelului. Ministerul libanez al Sănătăţii a declarat că printre cei ucişi se numără 35 de copii şi 58 de femei, anunță The Guardian.

Benjamin Netanyahu, premierul israelian, a declarat că armata schimbă „echilibrul de siguranță” de-a lungul graniței sale de nord. „Am promis că vom schimba echilibrul de siguranță, raportul de putere în nord – și exact asta facem”, a declarat prim-ministrul israelian la o întâlnire de luni.

Șeful de stat major al Forțelor de Apărare Israelului, generalul Herzi Halevi, a declarat că armata israeliană se pregătește pentru „următoarele faze” în Liban, spunând că va detalia mai târziu. „În esență, vizăm infrastructura de luptă pe care Hezbollah a construit-o în ultimii 20 de ani. Acest lucru este foarte important”, a spus el.

Israelienii l-au vizat pe un comandant militar al Hezbollah dar el a scăpat și au murit civili

IDF a declarat că a lovit peste 1.300 de ținte Hezbollah în ultimele 24 de ore, în cel mai mare atac al său asupra Libanului. Israelul a efectuat, de asemenea, lovituri aeriene în valea Beqaa și al doilea atac aerian asupra Beirutului într-o săptămână, în ceea ce a spus că este un atac aerian „limitat” în suburbia de sud a Dahieh.

Presa israeliană a raportat că ținta atacului ar fi fost Ali Karaki, comandantul militar numărul trei al Hezbollah, deși grupul a spus că se află într-o locație sigură și nu a fost rănit.

Drumurile care duceau din sudul Libanului au fost blocate de trafic în timp ce oamenii au fugit de bombardamentele necruțătoare, zonele care au servit drept zone sigure pentru persoanele strămutate de anul trecut, devenind nesigure.

Organismul ONU de menținere a păcii din Liban (Unifil) a cerut personalului său civil să se mute din sudul Libanului spre nord, ca „măsură de precauție”, deoarece luptele din sudul Libanului au escaladat luni. Forțele de menținere a păcii ale ONU și personalul critic vor rămâne în sud.

ONU a emis o declarație în care exprimă „îngrijorarea profundă pentru siguranța civililor din sudul Libanului în mijlocul celei mai intense campanii de bombardamente israeliene din octombrie anul trecut” și îndeamnă la detensionare.

„Orice escaladare ulterioară a acestei situații periculoase ar putea avea consecințe de amploare și devastatoare, nu numai pentru cei care trăiesc de ambele părți ale liniei albastre, ci și pentru regiunea mai largă”, se arată în comunicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`