Boiko Borisov spune Rusiei să nu mai spioneze pe teritoriul bulgar / Membrii unui cerc de spionaj ar fi transmis ambasadei ruse la Sofia informații clasificate despre Bulgaria, NATO și UE
Premierul bulgar Boiko Borisov i-a transmis Rusiei, sâmbătă, să nu mai efectueze operațiuni de spionaj în țara sa. Mesajul demnitarului de la Sofia vine la o zi după ce procurorii de la sud de Dunăre au anunțat că șase persoane sunt acuzate că ar fi activat ca spioni pentru Moscova, transmite Reuters.
Anchetă la sud de Dunăre. Membrii unui cerc de spionaj ar fi transmis ambasadei ruse la Sofia informații clasificate despre Bulgaria, NATO și UE
Procurorii bulgari au precizat vinerică membrii unui presupus cerc de spionaj, care includea foști și actuali ofițeri de informații, au transmis informații clasificate despre Bulgaria, NATO și UE către un oficial din ambasada Rusiei la Sofia.
În ultimul an și jumătate, Bulgaria a expulzat șase diplomați ruși, printre care și un atașat militar, în urma unor suspiciuni de spionaj, astfel că relațiile diplomatice dintre membrul spațiului euroatlantic și Moscova, deși apropiate din punct de vedere istoric, au devenit tot mai tensionate.
Boiko Borisov, premierul Bulgariei, spune Rusiei să nu mai spioneze pe teritoriul bulgar
„Încă o dată ar putea fi necesar ca diplomați ruși să fie declarați persona non grata. Și referitor la operațiunea de ieri, mă adresez din nou superiorilor lor pentru a înceta spionajul în Bulgaria”, a declarat Boiko Borisov, în timpul unei deplasări în orașul nord-estic Silistra.
„Prietenia e prietenie, noi mereu am demonstrat-o”, a adăugat premierul Bulgariei.
În era comunistă, Bulgaria s-a numărat printre cei mai apropiați aliați ai Uniunii Sovietice. Chiar și în prezent păstreză legături strânse cu Rusia din punct de vedere cultural, istoric și economic. De altfel, Rusia rămâne principalul său partener pe zona de energie.
În replică la operațiunea de vineri, ambasada rusă la Sofia susține că speculațiile despre presupusa sa implicare ar trebui să înceteze până la verdictul instanței, misiunea diplomatică rusă de pe teritoriul bulgar denunțând episodul drept o tentativă „de a demoniza din nou” Rusia.
SUA, Marea Britanie și țara-vecină Macedonia de Nord au subliniat că sunt alături de Bulgaria împotriva „activităților maligne” de pe teritoriul său.
„Susținem pe deplin eforturile Bulgariei de a rupe un presupus cerc de spionaj și de a lua măsuri pentru a combate acțiunile ostile ale Rusiei de pe teritoriul său (pe teritorul bulgar, n.r.)”, a scris Dominic Raab, secretarul britanic pentru afaceri externe, sâmbătă, pe Twitter.