Bogdan Aurescu: Votul în străinătate la alegerile parlamentare se va desfăşura pe 5 şi 6 decembrie. Vor fi 748 de secții, mai multe ca în 2016

Publicat: 18 11. 2020, 23:59
Foto: Guvernul României / Facebook

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a anunțat, la debutul ședinței de Guvern, că numărul secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare e de 748, în creștere cu 331 faţă de scrutinul legislativ precedent, cel din 2016. Acesta a mai precizat că, în străinătate, votul se va desfășura pe parcursul a două zile: 5 şi 6 decembrie 2020.

Bogdan Aurescu, despre organizarea alegerilor parlamentare în străinătate

„Ministerul de Externe a transmis către Autoritatea Electorală Permanentă, la 16 noiembrie, propuneri pentru organizarea a 748 de secţii de votare în străinătate. Astăzi, AEP a emis Hotărârea de aprobare a acestei propuneri”, a declarat Bogdan Aurescu, la debutul ședinței de Guvern de miercuri.

Acesta a precizat apoi că votul în străinătate la alegerile parlamentare se va desfășura pe parcursul a două zile, sâmbătă şi duminică, 5 şi 6 decembrie: „E pentru prima oară când alegerile parlamentare în străinătate se derulează pe parcursul a două zile”.

„Vreau să subliniez că propunerea de organizare a celor 748 de secţii de votare în străinătate e rezultatul consultării de către misiunile diplomatice şi consulare a reprezentanţilor comunităţilor de cetăţeni români din afara ţării.

Faţă de alegerile parlamentare anterioare, din 2016, când au fost organizate 417 secţii, anul acesta am propus organizarea a 331 de secţii în plus”, a mai susținut ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, la începutul şedinţei de Guvern.

Alegeri parlamentare în decembrie. Cum vor vota românii din Diaspora

La alegerile parlamentare, cetățenii români din străinătate își vor putea exercita dreptul de vot în zilele de sâmbătă, 5 decembrie și duminică, 6 decembrie, în intervalul orar 07:00 – 21:00. Primii care vor vota vor fi cetățenii români din Noua Zeelandă și Australia. Ultimii vor fi românii din coasta de vest a Americii de Nord.

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate, conform legislației, în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:

  • paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu;
  • pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu;
  • pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării, însoţit de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reşedinţei:

  • cartea de identitate, cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic;
  • pașaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic;
  • pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic;
  • pașaportul simplu temporar

35.650 de cetăţeni români, din 106 ţări, au fost înscrişi în listele electorale pentru votul prin corespondenţă. Recent a fost finalizată operaţiunea de transmitere prin email a notificărilor referitoare la expedierea materialelor electorale şi a numărului de expediere.