Bogdan Aurescu, vizită de lucru în SUA. Ministrul Afacerilor Externe va discuta cu Antony Blinken despre includerea României în programul Visa Waiver

Bogdan Aurescu, vizită de lucru în SUA. Ministrul Afacerilor Externe va discuta cu Antony Blinken despre includerea României în programul Visa Waiver
Foto: facebook.com/mae.romania

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe,  va merge luni, 8 noiembrie, la Washington D.C., pentru  consultări politice cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, informează MAE într-un comunicat de presă.

Se vor discuta oportunitățile pentru reconfirmarea angajamentului bilateral solid față de Parteneriatul Strategic și pentru întărirea cooperării în promovarea proiectelor de interes comun pe toate dimensiunile Parteneriatului Strategic.

Consultările vor viza identificarea modalităților concrete de dezvoltare și aprofundare a cooperării bilaterale în domeniile politic, securitar, militar, energetic, întărirea cooperării economice, inclusiv promovarea proiectelor strategice de interconectare prioritare pentru România – Rail2Sea și Via Carpathia, precum și în domeniul energiei nucleare civile.

De asemenea, la întâlnirea dintre Antony Blinken și Bogdan Aurescu vor fi abordate evoluțiile recente în materie de securitate, cu accent asupra regiunii Mării Negre și securității pe Flancul Estic al NATO. De pe agendă nu vor lipsi nici discuțiile despre relațiile cu Rusia, China, precum și evoluțiile din Republica Moldova.

Consultări la Washington pentru eliminarea vizei pentru România

Vizita de lucru are loc în contextul în care Statele Unite au luat România în calcul pentru programul Visa Waiver, astfel încât viza să nu mai fie necesară pentru călătoriile de mai puțin de 90 de zile.

Se vor avea în vedere și evoluțiile recente în materie de securitate, cu accent asupra regiunii Mării Negre și securității pe Flancul Estic al NATO, coordonarea în cadrul NATO, inclusiv în ceea ce privește negocierea Noului Concept Strategic, precum și alte teme de interes de pe agenda transatlantică. Totodată, va exista un schimb de opinii privind situația relațiilor cu Rusia, China, precum și privind agenda regională, inclusiv evoluțiile recente din Republica Moldova.

Delegația României va fi compusă și din reprezentanți din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`