Bogdan Aurescu: „Ucraina trebuie să câștige acest război și sunt convins că-l va câștiga” / Ministerul de Externe va fi iluminat în culorile Ucrainei

Publicat: 24 08. 2022, 15:05
Foto: Ministerul Afacerilor Externe / Facebook

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a transmis un mesaj de solidaritate cu poporul ucrainean miercuri, când se sărbătorește Ziua Independenței Ucrainei. Anul acesta, momentul e umbrit de invazia rusă asupra țării. De altfel, tot azi se împlinesc șase luni de la începutul războiului declanșat de Moscova.

În semn de solidaritate cu Ucraina, Aurescu a decis ca sediul central al Ministerului Afacerilor Externe să fie iluminat în serile de 23 și 24 august, între orele 20.15 – 23.00, în culorile drapelului ucrainean, iar drapelul Ucrainei să fie arborat în aceste zile în fața clădirii MAE.

Rusia luptă nu doar împotriva Ucrainei, ci împotriva valorilor democratice

Bogdan Aurescu și-a început mesajul prin a sublinia, încă o dată, că invazia rusă e o agresiune nejustificată și neprovocată împotriva Ucrainei, o încălcare flagrantă a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei și o încălcare a dreptului internațional.

De asemenea, războiul declanșat de Rusia e o încălcare a „principiilor pe care se fundamentează ordinea internațională bazată pe reguli, ceea ce arată faptul că Moscova nu a pornit un război doar împotriva Ucrainei, ci împotriva valorilor noastre democratice și a parametrilor fundamentali ai arhitecturii euroatlantice actuale de securitate”.

Aurescu, despre ajutorul acordat de România Ucrainei

Aurescu a susținut apoi că poporul și statul român au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a ajuta Ucraina și pe cei peste două milioane de refugiați ucraineni care i-au trecut granițele.

„Guvernul României a răspuns constant solicitărilor Ucrainei și a oferit, printre altele, combustibil, medicamente, alimente și ambulanțe. Hub-ul internațional umanitar operaționalizat la Suceava, la 9 martie, la granița cu Ucraina, este o dovadă în plus a sprijinului oferit vecinului nostru în aceste momente extrem de dificile. Astfel, până în prezent, România a facilitat 54 de transporturi umanitare, din state precum Italia, Franța, Bulgaria, Austria, Slovenia, Cipru, Grecia, Germania sau Republica Macedonia”, a transmis ministrul.
Aurescu a ținut apoi să laude „solidaritatea, empatia, dedicația și generozitatea extraordinare arătate de cetățenii români și societatea civilă din România cetățenilor ucraineni”.

Ministrul a afirmat că România a susținut activ adoptarea celor șapte pachete de sancțiuni contra Rusiei și Belarusului, complicele invadatorilor.

De asemenea, România a ajutat și va mai ajuta Ucraina în drumul să spre integrarea în Uniunea Europeană. De curând, țara a primit statutul de candidat la aderare. De altfel, România a fost primul membru UE care a ratificat Acordul de Asociere al Ucrainei la Uniune.

„Pentru a susține eforturile din domeniul justiției internaționale, în care cred cu tărie, la 2 martie 2022 România a sesizat Curtea Penală Internațională, împreună cu alte 39 de state, cu privire la investigarea crimelor de genocid, crime de război și crime împotriva umanității comise pe teritoriul Ucrainei. De asemenea, Guvernul României a aprobat propunerea MAE de a dona 100.000 de euro Fondului fiduciar al Curții Penale Internaționale pentru a sprijini investigațiile privind crimele internaționale comise în Ucraina. Nu în ultimul rând, România a decis să intervină în fața Curții Internaționale de Justiție în dosarul privind „Acuzații de genocid în temeiul Convenției pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid (Ucraina împotriva Rusiei)”, intervenție care se va materializa în perioada următoare”, a mai transmis ministrul de Externe.

Bogdan Aurescu a mai spus că România, prin porturile de pe Dunăre și portul Constanța de la Marea Neagră, a ajutat Ucraina să-și exporte cerealele către țările care aveau nevoie de ele. Peste 3,4 milioane de tone de cereale din Ucraina au fost expediate prin România.

Totodată, el a ținut să salute comportamentul exemplar al etnicilor români din Ucraina, care au sprijinit efortul comun de apărare a statului ucrainean. Cu această ocazie, ministrul a exprimat sprijinul constant al autorităților române față de comunitatea română din Ucraina și față de cea ucraineană din țara noastră.

Mesajul ministrului Bogdan Aurescu pentru Ucraina

Ministrul a ținut apoi să transmită condoleanțe pentru pierderile de vieți omenești curmate de agresiuena rusă și regretul pentru masivele distrugeri materiale.

„Vom continua să angrenăm statele democratice în sprijinul poporului ucrainean, care a dat dovadă, prin acte de curaj și determinare, de un autentic atașament față de valorile și principiile democratice. (…)

Totodată, îi asigur pe vecinii și prietenii noștri că România va rămâne aproape de poporul ucrainean în eforturile lor de reconstrucție. Sprijinirea eforturilor de redresare a Ucrainei reprezintă o prioritate pentru România. Dorim să ne implicăm activ pentru acest obiectiv, împreună cu partenerii internaționali, în plan politic, economic și umanitar, dând un impuls reînnoit și asupra reformelor, statului de drept, luptei anticorupție. (…)

Suntem și vom rămâne alături de poporul ucrainean! Asa cum am mai spus, Ucraina trebuie să câștige acest război și sunt convins că-l va câștiga. Și vreau să reasigur poporul ucrainean că Ucraina a câștigat deja prietenii strânse, reînnoite și consolidate, așa cum a dovedit reacția solidară imediată a societății românești față de drama prin care statul vecin trece în ultimele șase luni.

La mulți ani, Ucraina!”, a mai transmis ministrul Bogdan Aurescu.