Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi că solicitările de securitate ale Rusiei nu pot fi puse în aplicare, având în vedere că în acest caz ar fi afectat unul dintre principiile fundamentale ale NATO:
„În propunerile pe care Rusia le-a făcut în luna decembrie se înscrie și propunerea de a nu se deplasa trupe și echipamente NATO pe teritoriile aliaților care au intrat în NATO după 1997 și să fie retrase echipamentele și trupele care se află pe teritoriile acestor aliați. Aduce atingere elementului esențial care este misiunea NATO de apărare colectivă, ceea ce este inclus în celebrul articol 5. În discuțiile pe care le-am avut aceste solicitări au fost în mod legitim respinse. Nu se poate pune în aplicare o astfel de solicitare.
Dacă ne uităm la tot ce a făcut NATO din 2014 până în prezent, aceste măsuri care au fost luate pe flancul estic au fost măsuri defensive. Tot ceea ce NATO a făcut a fost reacție la acțiunile agresive ale Federației Ruse, măsuri de precauție, de descurajare și apărare, într-o proporție mult mai redusă față de ce Rusia a desfășurat în regiune. În ultimii ani am asistat la o militarizare masivă a bazinului Mării Negre, o creștere a prezenței militare ruse în Crimeea, ilegal ocupate și în alte zone ale flancului estic, ceea ce a determinat reacțiile legitime ale NATO”, a spus ministrul de Eterne la Profit News.
Bogdan Aurescu a mai precizat că intenția aliaților de a aduce trupe pe teriotirul României nu sunt o provocare la adresa Rusiei, ci un răspuns legitim:
„Nu reprezintă măsuri provocatoare. Dimensiunea trupelor aduse, comparate cu cele peste 100.000 de trupe rusești arată cu claritate că nu reprezintă o provocare , un element care să pună în pericol securitatea Federației Ruse”.
Bogdan Aurescu a respins acuza’iile Rusiei cu privire la caracterul ofensiv al bazei de la Deveselu: „O afirmație repetată constant de Federația Rusă, încă din perioada 2010-2011, că ar fi un sistem de tip ofensiv, este falsă”.