Bogdan Aurescu, reacție fermă la declarația lui Serghei Lavrov: Poziția Rusiei despre scutul antirachetă din România, complet eronată. Sistemul de apărare antirachetă al NATO, strict defensiv

Bogdan Aurescu, reacție fermă la declarația lui Serghei Lavrov: Poziția Rusiei despre scutul antirachetă din România, complet eronată. Sistemul de apărare antirachetă al NATO, strict defensiv
Foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

Sistemul de apărare antirachetă al NATO, care include Facilitatea antirachetă de la Deveselu, are un caracter strict defensiv și este utilizat numai pentru scopuri de autoapărare, conform Cartei ONU, a fost poziția pe care România, SUA și Alianța Nord-Atlantică au exprimat-o public și au transmis-o Rusiei de o manieră clară, fermă, în repetate rânduri, a subliniat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu, reacție fermă la declarația lui Serghei Lavrov (Rusia) despre scutul antirachetă din România

Șeful diplomației române a făcut o serie de precizări în replică la discursul pe care l-a rostit joi omologul său în cadrul Consiliului Ministerial OSCE de la Stockholm. Potrivit afirmațiilor lui Serghei Lavrov, afirmații demontate pas cu pas de Bogdan Aurescu, în România și Polonia ar fi fost instalate sisteme de apărare împotriva rachetelor care pot fi folosite pentru lovituri ofensive.

„Poziția exprimată de Federația Rusă în raport cu sistemul antirachetă amplasat în România, parte integrantă a sistemului de apărare antirachetă al NATO, este complet eronată, nu este nouă și face parte din retorica neconstructivă pe această temă, deja cunoscută încă de la momentul negocierii și încheierii, în 2011, a Acordului între România și SUA privind amplasarea în România a sistemului de apărare al Statelor Unite împotriva rachetelor balistice”, a declarat Bogdan Aurescu, conform comunicatului transmis joi de Ministerul Afacerilor Externe.

Șeful diplomației române a atras atenția că „poziția României, a SUA și a Alianței Nord-Atlantice a fost exprimată public și transmisă Federației Ruse de o manieră clară, fermă, în repetate rânduri, de-a lungul celor zece ani de la încheierea Acordului menționat: sistemul de apărare antirachetă al NATO, care include Facilitatea antirachetă de la Deveselu, are un caracter strict defensiv, utilizat numai pentru scopuri de autoapărare, conform Cartei ONU”.

Ministrul a explicat că sistemul nu este îndreptat împotriva Rusiei și vizează „ameninţări cu rachete balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune venite din afara spațiului euroatlantic”.

Mai mult, Bogdan Aurescu a arătat că „nu există niciun fel de intenție de transformare a sistemului de apărare antirachetă”.

„Aceste aspecte se regăsesc inclusiv în Declarația finală a Summitului NATO de la Varșovia din 2016 (paragrafele 55-61 la http://www.mae.ro/node/36635). Astfel, la paragraful 55 al Declarației se arată clar: «Capacitatea este pur defensivă.», iar la paragraful 59 se menționează că «Sistemul de apărare antirachetă al NATO nu este îndreptat împotriva Rusiei și nu va submina capacitățile strategice de descurajare ale Rusiei. Apărarea antirachetă a NATO este proiectată să apere împotriva potențialelor amenințări provenind din afara spațiului euroatlantic. Am explicat Rusiei de mai multe ori că sistemul BMD nu este eficient împotriva sistemului strategic al Rusiei de descurajare nucleară și că nu există nicio intenție de restructurare a acestui sistem pentru a avea în viitor o astfel de capacitate. Prin urmare, declarațiile ruse care amenință să țintească aliații din cauza BMD a NATO sunt inacceptabile și contraproductive.»”, a continuat Bogdan Aurescu.

Texul acordului este publicat și pe site-ul MAE.

„Textul Acordului prevede că sistemul de apărare antirachetă are o «natură exclusiv defensivă» (paragraful 7 din preambul), menționează scopul acestuia ca fiind «legitima apărare» (paragraful 8 din preambul) și subliniază explicit, în articolul VI paragraful 2 că «Părțile confirmă că Sistemul de Apărare împotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite în România va fi utilizat exclusiv pentru scopuri de legitimă apărare, în conformitate cu dreptul internațional și cu principiile și normele care reglementează dreptul inerent de legitima apărare individuală si colectivă»”, mai spune ministrul român.

Bogdan Aurescu va face aceste precizări și în discursul național pe care îl va susține la Consiliul Ministerial OSCE.

„Reacția României pe acest subiect față de declarațiile menționate ale ministrului rus va fi exprimată și în discursul național al ministrului român de externe, Bogdan Aurescu, care este planificat, în urma tragerii la sorți de către organizatori a ordinii vorbitorilor în cadrul Consiliului Ministerial OSCE, la finalul acestei zile sau în dimineața zilei de mâine”, menționează MAE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)