Bogdan Aurescu, pentru El Mundo: Apărarea și securitatea UE trebuie să se realizeze prin intermediul NATO. România reiterează cu fermitate necesitatea menținerii unității și coerenței UE în relația cu Moscova
Marea Neagră a fost și este în continuare utilizată de Rusia pentru a-și proiecta forța către Mediterana, iar în consecință NATO a răspuns progresiv și coerent, a explicat Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, într-un interviu acordat publicației El Mundo în prefațarea vizitei pe care o efectuează la Madrid în perioada 29-30 septembrie.
Bogdan Aurescu, pentru El Mundo: „Trebuie să menținem regimul de sancțiuni aplicate Rusiei”
Întrebat în ce fel a sporit amenințarea rusească la adresa României odată cu militarizarea Crimeii, șeful diplomației române a explicat: „Odată cu anexarea ilegitimă și ilegală a Crimeii în 2014 de către Rusia s-a produs o deteriorare majoră a situației de securitate în regiunile Mării Negre și euroatlantică. Ulterior, desfășurarea capacităților militare rusești (terestre, navale și aeriene) în peninsulă și în Marea Neagră au afectat și mai mult securitatea din regiune. Să nu uităm că Marea Neagră a fost și este în continuare utilizată de Rusia pentru a-și proiecta forța către Mediterana”.
„ În consecință, NATO a răspuns progresiv și coerent, iar la Summitul de la Varșovia din 2016 s-a decis crearea unei prezențe avansate pe Flancul Estic al Alianței. Este vorba de o situație complet diferită față de cea de dinainte de 2014, pe care România nu o abordează singură, ci în calitate de membru al unei Alianțe puternice și solide, cea mai puternică alianță politico-militară de apărare colectivă din istorie”, a adăugat Bogdan Aurescu.
Întrebat dacă UE ar trebui să mizeze pe o abordare descurajatoare și defensivă față de Rusia înainte de a miza pe dialog, ministrul român al Afacerilor Externe a afirmat: „Din punctul de vedere al României, cele cinci principii directoare ale UE privind Rusia, adoptate în 2016, trebuie să rămână baza abordării europene. Sprijinim deschiderea manifestată de UE față de o colaborare selectivă, adică dialog cu Rusia în domenii de interes pentru UE, precum mediul înconjurător, sănătatea, anumite subiecte de politică externă și chestiuni multilaterale precum Acordul nuclear cu Iranul. Cuvintele-cheie ale acestei abordări trebuie să fie obiective clare, interese comune, transparență (la nivelul UE), unitate și comunicare strategică”.
„Pe de altă parte, trebuie să menținem regimul de sancțiuni aplicate Rusiei pentru cazurile de încălcare a dreptului internațional legate de ocuparea ilegală a Crimeii și de activitățile desfășurate în estul Ucrainei. România reiterează cu fermitate necesitatea menținerii unității și coerenței UE în relația cu Moscova. Este imperativ să ne apărăm valorile, principiile și interesele fundamentale. Toate acestea trebuie însoțite de o strategie de luptă împotriva dezinformării”, a mai afirmat oficialul român.
Întrebat dacă există perspectiva ca NATO să răspundă nivelului de așteptări prezentat lui Joe Biden de către membrii flancului estic și să își sporească prezența militară în regiune, Bogdan Aurescu a spus:
„Cei nouă aliați de pe Flancul Estic al NATO au continuat activ să-și exprime preocupările legate de această regiune, în care expertiza nu le poate fi pusă la îndoială, și să identifice soluții care să întărească securitatea transatlantică în ansamblul său. Am explicat aceste aspecte la nivelul NATO, iar din dezbateri au rezultat decizii politice semnificative. Acest efort trebuie să continue, întrucât amenințarea nu s-a estompat, dimpotrivă chiar, dacă ne gândim la ceea ce s-a întâmplat în aprilie la frontiera de est a Ucrainei și în Crimeea ocupată”.
„Viitorul Concept Strategic al NATO va trebui să ia în considerare aceste realități din regiune, având în vedere că amenințările din Vecinătatea Estică sunt constante și reprezintă o componentă importantă a modului în care Moscova își proiectează forța în Marea Mediterană și în Marea Baltică”, a mai declarat Bogdan Aurescu, printre altele, pentru El Mundo.