Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit despre anunțul Ministerului rus al apărării, care susținea marți că o parte din trupele ruse poziționate la frontiera cu Ucraina se retrag către garnizoanele lor, context în care oficialul român a atras atenția că deocamdată echipamentul a rămas pe loc. Pentru a vorbi cu adevărat despre o dezescaladare, a explicat el, este nevoie de o retragere completă a forțelor ruse atât de la frontierele ucrainene, cât și din regiunea Mării Negre.
Șeful diplomației române a participat la o dezbatere în Comisia pentru politică externă și a apreciat că discuția a fost una „foarte substanțială” și „foarte deschisă”.
„Am discutat vreme de aproape o oră și jumătate și am prezentat în această discuție evaluarea părții române cu privire la situația la zi în desfășurarea acestei crize de securitate. Am prezentat demersurile pe care România le-a făcut în plan politico-diplomatic în toată această perioadă atât la nivelul relației cu partenerul strategic american, în cadrul Alianței Nord-Atlantice, în cadrul OSCE, în cadrul Uniunii Europene, pe toate palierele. Am discutat despre necesitatea continuării demersurilor în vederea dezescaladării pentru a obține o detensionare a situației de securitate. Este nevoie să continuăm să promovăm dialogul pentru a obține aceste obiective și, în egală măsură, este nevoie să fim pregătiți pentru situația în care vom ajunge la un conflict”, a punctat șeful MAE.
Întrebat ce informații are despre mișcările trupelor ruse la granița dintre Federația Rusă și Ucraina, el a explicat: „Așa cum a spus și ieri secretarul general NATO, în acest moment este nevoie de o confirmare a acestor mișcări de trupe și să vedem dacă într-adevăr este vorba despre o retragere, pentru că, așa cum spunea și secretarul general NATO ieri, deocamdată ceea ce vedem este că echipamentul rămâne pe loc”.
„Așa cum s-a întâmplat și anul trecut în luna aprilie, dacă vă aduceți aminte, când a existat un mare exercițiu militar organizat de Rusia tot în aceeași regiune, care la momentul respectiv era considerat cel mai mare de după Războiul Rece, dar depășit de dimensiunea actualei desfășurări de forțe, și atunci a existat o retragere a unora dintre trupe, dar echipamentele au rămas pe teren și sunt utilizate și astăzi. Pentru a vorbi cu adevărat de o dezescaladare, este nevoie de o retragere completă a acestor trupe și echipamente desfășurate de Federația Rusă la frontierele Ucrainei și în regiunea Mării Negre”, a adăugat Bogdan Aurescu.