Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a vorbit luni seară, pentru B1 TV, despre negocierile purtate astăzi între delegațiile ucraineană și rusă. Aurescu a susținut că discuțiile nu s-au purtat tocmai normal, dat fiind că s-au desfășurat pe fundalul atacurilor rușilor asupra ucrainenilor. De altfel, ministrul nu dă prea mari șanse acestor negocieri de a rezolva pe deplin criza, dar consideră că acesta rămâne, totuși, un canal de discuție ce merită urmărit.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Am constatat că nu sunt foarte multe elemente apărute în spațiul public. Relevant e că părțile au decis să continue discuțiile. Din informațiile pe care le am, o posibilă întâlnire ar putea avea loc mâine. Din experiența mea, când negociezi sub presiunea folosirii forței, când discuția se poară concomitent cu continuarea agresiunii de către o parte asupra alteia, e greu să ai un dialog normal.
Firesc ar fi ca măcar în timpul discuțiilor, dacă e un obiectiv real asumat al părților, ar trebui ca ostilitățile să fie oprite.
Negocierile trebuie să fie cu bune credință, deci cu scopul de a ajunge la un rezultat. Or când ai ostilități în fundal, e greu să crezi că ele se poartă în regim normal. Sigur, ele pot avea obiectivul de a obține un armistițiu, dar mai mult e greu să spui că aceste negocieri pot aduce”, a declarat Aurescu, pentru B1 TV.
„După discuția dintre Macron și Putin, președintele Rusiei a reiterat o serie de solicitări care se referă la recunoașetrea anexării Crimeii de către comunitatea internațională, la recunoașterea indepedenței regiunilor din estul Ucrainei, la denazificarea – nici nu știm exact ce înseamnă – și demilitarizarea Ucrainei și asumarea de către Ucraina a unui statut neutru față de NATO, solicitări prin care, pe de o parte, Rusia pare că vrea să-și legitimeze o serie de acte care sunt în flagrată contradicție cu dreptul internațional, pe de altă parte, e încercarea de a obține avantaje prin folosirea forței. Asta iar e inacceptabil. E un principiu care spune că fiecare stat e liber să-și leagă propriile opțiuni de securitate și de politică externă.
Există acest canal de discuție și el merită să fie urmărit chiar dacă, din punctul meu de vedere, perspectivele ca el să rezolve întreaga criză nu sunt foarte bune. Și partea ucraineană a spus același lucru: nu ne așteptăm la mult, dar trebuie să dăm o șansă dialogului”, a mai afirmat ministrul Bogdan Aurescu.