Bogdan Aurescu: Nu văd nicio problemă ca Federația Rusă sau oricine altcineva să viziteze baza de la Deveselu, dar atunci și noi, Aliații, avem dreptul să cerem să vizităm, de exemplu, baze de rachete din Rusia

Publicat: 27 01. 2022, 22:32
Foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

Baza de la Deveselu nu reprezintă niciun fel de amenințare pentru Federația Rusă, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care a explicat că nu vede nicio problemă într-o eventuală vizită a părții ruse la baza din județul Olt, cu o condiție firească de reciprocitate.

Ce a spus Bogdan Aurescu (MAE) despre o eventuală vizită a Federației Ruse la baza de la Deveselu

„Eu nu văd absolut nicio problemă ca Federaţia Rusă sau oricine altcineva să vină să viziteze baza de la Deveselu şi să se convingă personal că acolo este nimic altceva decât ce am spus noi. Nu există niciun fel de ameninţare faţă de Federaţia Rusă, dar există în acelaşi timp, şi aici cred că este o cerinţă absolut logică, şi o cerinţă de reciprocitate. Dacă Federaţia Rusă este interesată să verifice ceea ce deja cred că ştie, şi anume că această bază nu reprezintă în niciun caz o ameninţare, şi noi, Aliaţii, inclusiv România, avem dreptul să cerem să vizităm şi noi baze de rachete, de exemplu, amplasate pe teritoriul Federaţiei Ruse. Cred că este o cerere absolut normală”, a explicat ministrul Afacerilor Externe, joi, la TVR 1.

România nu are nimic de ascuns la Deveselu, a subliniat Bogdan Aurescu.

„Poziţionarea acestei baze de la Deveselu faţă de Federaţia Rusă este de aşa natură încât nu prezintă o ameninţare faţă de rachetele intercontinentale sau de alt tip ale Federaţiei Ruse şi în niciun caz nu există în această bază rachete ofensive, cum susţine Federaţia Rusă”, a adăugat șeful diplomației române.

Mircea Geoană (NATO), pe B1 TV: Suntem dispuși să confirmăm o realitate pe care Federația Rusă continuă să o distorsioneze

NATO este extrem de hotărâtă să protejeze Aliații, însă este la fel de dispusă să existe niște măsuri de transparență și creștere a încrederii, aceasta fiind de altfel „esența propunerilor” formulate către Federația Rusă, a explicat secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, joi, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat, unde a reiterat că scutul antirachetă este unul pur defensiv.

„Suntem dispuși să confirmăm o realitate pe care Federația Rusă continuă să o distorsioneze. Scutul antirachetă de la Deveselu, instalațiile din Polonia, instalațiile din Spania, pentru că registrul acesta este mai larg decât România și Polonia, este pur defensiv  și nu este conceput ca fiind un element agresiv la adresa Federației Ruse. El a fost amplasat în România și geografia României este cea care a indicat că aceste sisteme antirachetă sunt destinate protecției împotriva unor riscuri de natură balistică dinspre Orientul Mijlociu. Pentru că, oricât de incandescentă ar fi situația pe Flancul Estic al NATO, noi suntem, ca Alianță, cu o privire de 360 de grade. Este mai greu în est acum, da, dar asta nu înseamnă că din sud nu sunt riscuri la adresa securității noastre”, a mai spus Mircea Geoană, care a vorbit pe B1 TV și despre apelul NATO privind retragerea trupelor rusești din Transnistria.