Bogdan Aurescu: Nu se va putea realiza aderarea Ucrainei la UE în câteva zile / În ultimii ani a existat un fel reticență din partea unor țări UE, dar noi susținem demersul (VIDEO)

Bogdan Aurescu: Nu se va putea realiza aderarea Ucrainei la UE în câteva zile / În ultimii ani a existat un fel reticență din partea unor țări UE, dar noi susținem demersul (VIDEO)
Foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a declarat luni, pentru B1 TV, că România dorește să sprijine Ucraina, Republica Moldova și Georgia în procesele lor de reformă în vederea aderării la Uniunea Europeană. Pe de altă parte, a punctat Aurescu, acesta este un proces dificil, care nu se poate realiza în câteva zile. Precizările vin în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă pe acceptarea țării sale în UE, dar a primit deja semnale că există rețineri din partea unor state deja membre ale blocului comunitar.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ce spune Aurescu despre eventuala intrare a Ucrainei în UE

„Perspectiva europeană a Ucrainei e o realitate. Și Ucraina, și Republica Moldova, și Georgia au perspectiva de a fi într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, depinde de propriile performanțe, membre ale UE. Nimeni nu poate să retragă această perspectivă acestor state. E adevărat că, în ultimii ani, a existat așa un fel reticență din partea unora dintre statele UE, mai ales din partea de vest, în a accepta introducera în documentele UE a acestei referiri la perspectiva europeană, deși lucrurile sunt extrem de clare din acest punct de vedere.

Noi susținem perspectiva europeană pentru Ucraina, Republica Moldova și georgia, am fost primul stat care a ratificat acordul de asocietere și de liber schimb, am făcut o ratificare la pachet a acestor acorduri. Cred că e foarte util în acest context cu totul și cu totul special de criză, critic e foarte bine să reiterăm exista acestei perspective pentru cele trei state.
Dar o aderare rapidă e greu de realizat inclusiv procedural, că aderarea la UE, cum o știm din propria experiență presupune un proces foarte serios de reformă profundă care ia timp și care necesită foarte multe eforturi din partea statului candidat și din partea UE.

Noi, România, suntem dispuși să sprijinim acest demers, dar sigur nu se va putea realiza aderarea Ucrainei sau a celorlalte state într-un interval de câteva zile, asta e clar. Ucraina a depus deja o cerere de acordare a statutului de cadidat, sunt sigur că și celelalte două state se gândesc la un demers similar. Merită o discuție în UE privind reiterarea susținerii pentru persectiva europeană a acestor state, dar vom vedea și poziția celorlalte state UE.

Evident, nu se poate realiza tot procesul într-un interval așa scurt chiar dacă e o criză așa complicată la granițele UE”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, pentru B1 TV.

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la UE

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat, luni, cererea de aderare a țării sale la Uniunea Europeană. Diplomații din Polonia ar fi fost cei care ar fi ajutat Ucraina să realizeze cererea de aderare.

Asta după mai multe discursuri ale lui Zelenski în care a insistat că țara sa trebuie primită în UE deoarece acum luptă împotriva Rusiei nu doar pentru a se proteja pe ea, ci și pentru protecția demoncrației și Uniunii în ansamblu.

Un semnal prost a primit chiar de luni dimineață, însă, când Charles Michel, președintele Consiliului European a invocat „diferite opinii şi sensibilităţi” care există în cadrul Uniunii cu privire la procesul de extindere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`