Bogdan Aurescu (MAE), la OSCE: Nu putem permite nicio încercare de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii europene de securitate

Bogdan Aurescu (MAE), la OSCE: Nu putem permite nicio încercare de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii europene de securitate
Foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

România continuă să fie convinsă că securitatea și stabilitatea în zona OSCE pot fi restabilite doar prin implementarea cu bună-credință a tuturor acordurilor existente și respectarea principiilor, valorilor și angajamentelor OSCE, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, marți, la Reuniunea la nivel înalt a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa pentru lansarea Dialogului Reînnoit privind Securitatea Europeană.

„Nu putem permite nicio încercare de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii europene de securitate”, a transmis Bogdan Aurescu (MAE), la OSCE

În intervenția sa, șeful diplomației române a făcut referire la recentele evoluții din Vecinătatea Estică și a subliniat că „în ultimii ani, am asistat la deteriorarea situației de securitate din regiunea OSCE. Acum, contextul de securitate este mai serios deteriorat, în urma consolidării prezenței militare la frontierele Ucrainei și în regiunea Mării Negre, inclusiv prin desfășurarea masivă de trupe”.

Cu această ocazie, ministrul Afacerilor Externe a reluat apelul la dezescaladare și dialog, precum și la respectarea principiilor și obligațiilor asumate de toate statele participante la OSCE:

„Conceptul cheie al OSCE de securitate prin cooperare cuprinzătoare continuă să fie de relevanță majoră, la fel și principiile prevăzute de Actul Final de la Helsinki și de Carta de la Paris pentru o Nouă Europă. Toate aceste principii fundamentale au importanță egală”, a punctat Bogdan Aurescu în deschiderea reuniunii.

Nu trebuie permisă nicio încercare de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii europene de securitate, a atras atenția ministrul român.

„Trebuie să începem acest proces de dialog inclusiv printr-o autoevaluare sinceră, la nivelul OSCE, cu privire la motivul pentru care situația actuală de securitate se deteriorează. Iar răspunsul nostru este că în spatele acestei situații regretabile nu se află lipsa normelor, ci lipsa aplicării normelor. De aceea, nu putem permite nicio încercare de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii europene de securitate. (…). România continuă să fie convinsă că securitatea și stabilitatea în zona OSCE pot fi restabilite doar prin implementarea cu bună-credință a tuturor acordurilor existente și respectarea principiilor, valorilor și angajamentelor OSCE”, a adăugat Bogdan Aurescu.

În plus, el a exprimat regretul cu privire la situațiile care împiedică implementarea mandatului Misiunii Speciale OSCE de Monitorizare în Ucraina.

„În acest context, șeful diplomației române a pledat pentru creșterea eficienței în implementarea mecanismelor OSCE de soluționare a conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre, inclusiv prin evaluarea acestor instrumente în cadrul acestui noi format de dialog. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că Dialogul Reînnoit privind Securitatea Europeană poate fi utilizat pentru discutarea instrumentelor ciclului conflictual ale OSCE în vederea analizării capabilităților și a necesităților, precum și a îmbunătățirii acestora. De asemenea, ministrul român de externe a susținut importanța gestionării amenințărilor securitare din sfera energetică și cibernetică în cadrul noului proces politic”, a precizat MAE.

Potrivit MAE, reuniunea a fost organizată la Viena, în format hibrid, de Polonia, care deține Președinția-în-Exercițiu a OSCE pentru acest an. Evenimentul a marcat inițierea unui nou proces politic, denumit Dialogul Reînnoit privind Securitatea Europeană, cu scopul de a oferi un cadru cuprinzător pentru discuțiile privind reducerea riscurilor de confruntare și consolidarea securității și stabilități în arealul OSCE, în contextul situației de securitate generate de masarea echipamentelor și efectivelor Rusiei în proximitatea Ucrainei și la Marea Neagră.

„Ministrul Bogdan Aurescu a transmis sprijinul ferm al României pentru acest nou format de Dialog Reînnoit privind Securitatea Europeană, precum și pentru activitatea Președinției-în-Exercițiu a Poloniei, inclusiv din perspectiva coordonării acestui nou proces”, a mai menționat MAE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:30 - Călin Georgescu: Noi nu am avut o campanie electorală, ci am avut o chemare / Partidele trebuie să își regăsească scopul. Nu de la Bruxelles vine suferința, ci din sufletul țării noastre (VIDEO)
18:24 - „Mini-luna” Pământului, de dimensiunea unui autobuz, ar putea să dispară. Astronomii spun că ar putea să fie chiar o bucată din Lună
18:13 - A murit un fost judecător de la CCR. A fost și senator UDMR
18:13 - Siegfried Mureșan (PNL): Singura variantă responsabilă acum este să susținem candidatul pro-european la alegerile prezidențiale împotriva candidatului pro-rus. Rusia încearcă să destabilizeze România
17:53 - Elon Musk spune că Marea Britanie este un „stat polițienesc tiranic”
17:48 - O treime dintre femeile din UE suferă din cauza violenței
17:43 - Profilul alegătorilor lui Călin Georgescu: 31% dintre tinerii de 18-24 de ani / Doar 13% dintre persoanele cu studii superioare au votat cu candidatul pro-rus
17:34 - Ludovic Orban: „România a fost la un pas de prăpastie. 2700 de voturi au hotărât salvarea democrației. Din fericire, românii au ce alege. Intrarea Elenei Lasconi în turul 2 este o minune” (VIDEO)
17:32 - Eugen Tomac, după primul tur al prezidențialelor: Forța Dreptei în viitorul Parlament va veni cu un pachet de reforme reale. În cazul de față este evident că avem parte de un amestec al Rusiei (VIDEO)
17:28 - Matrian Rasaliu (PSD): „Urmează probabil o reorganizare, o resetare politică a PSD” (VIDEO)