Bogdan Aurescu (MAE): Astăzi, România și Polonia sunt parteneri strategici puternici. Aș dori să subliniez viziunea comună pe care țările noastre o împărtășesc față de consolidarea relației transatlantice (VIDEO)

Bogdan Aurescu (MAE): Astăzi, România și Polonia sunt parteneri strategici puternici. Aș dori să subliniez viziunea comună pe care țările noastre o împărtășesc față de consolidarea relației transatlantice (VIDEO)
foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

România și Polonia sunt astăzi parteneri strategici puternici, relațiile noastre fiind caracterizate de un dialog și cooperare dinamice și substanțiale pe multiple domenii, a declarat Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, în mesajul difuzat la Conferința internațională „Un singur popor, două drapele”, care a fost organizată la Varșovia de Ambasada României în Republica Polonă, miercuri, 12 mai, și care a fost dedicată marcării centenarului Alianței defensive româno-polone din 1921.

„Astăzi, România și Polonia sunt parteneri strategici puternici”, spune Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe

„Semnarea, acum 100 de ani, a Convenției de alianță defensivă româno-polonă a pus bazele unei relații speciale între România și Republica Polonă, întărind în mod semnificativ prietenia tradițională și legăturile strânse dintre statele noastre.Aceste legături au contribuit, cel puțin pentru o perioadă, în condițiile epocii, la stabilitatea regională, alianța defensivă româno-polonă fiind menită să asigure integritatea teritorială a celor două țări. După semnarea Alianței, interacţiunea româno-polonă s-a dezvoltat într-o relaţie puternică, fiind marcată de un parcurs ascendent în domenii multiple, inclusiv la nivel politic, militar, economic și cultural”, a declarat ministrul român al Afacerilor Externe, arată MAE, care a prezentat transcrierea mesajului în limba română.

Bogdan Aurescu a amintit că „în acea epocă, savantul român Nicolae Iorga, un energic şi statornic prieten al Poloniei, publica în cotidianul«Rzeczpospolita»un articol în care arăta că Alianţa româno-polonă este«un zid de apărare pentru tot ce se află după ea şi reprezintă unul din factorii mari de civilizaţie în epoca noastră».Cuvintele lui sunt la fel de valabile acum, aşa cum erau în urmă cu un secol”.

„În același spirit al prieteniei, dar și al dreptului internațional umanitar, România a oferit sprijin Poloniei, în toamna anului 1939, contribuind la păstrarea, în siguranță, a tezaurului polonez și oferind refugiu pentru aproximativ 100.000 de cetățeni polonezi, inclusiv lideri ai statului polon, precum Președintele Ignacy Mościcki și ministrul de externe Józef Beck”, a continuat Bogdan Aurescu.

Caracterul special al relației dintre România și Polonia, spune șeful MAE, „s-a menținut până în prezent, când cooperarea dintre țările noastre înregistrează un punct de vârf pe toate palierele relevante”.

„Astăzi, România şi Republica Polonă sunt parteneri strategici puternici, relațiile noastre fiind caracterizate de un dialog și cooperare dinamice și substanțiale pe multiple domenii.În virtutea Parteneriatului Strategic instituit în 2009 şi reînnoit în 2015, România și Polonia au stabilit mecanismul foarte important al ședințelor comune ale celor două guverne. Îmi face plăcere să constat că eforturile noastre comune creează premisele pentru organizarea, în acest an aniversar, a unei noi sesiuni a ședințelor comune de Guvern, în a doua jumătate a acestui an, prilej cu care urmărim și adoptarea unui nou Plan de Acțiune pentru perioada 2021-2025, care să dezvolte și să ofere un nou impuls relației bilaterale”, a mai declarat Bogdan Aurescu.

El a arătat că „dialogul politic și de securitate s-a intensificat, schimburile comerciale s-au dublat, apropiind şi mai mult instituţii, comunităţi şi oameni din cele două ţări”.

„În ultimii ani, am fost, deopotrivă, martorii consacrării unor cadre de dialog şi coordonare majore, precum Formatul Bucureşti 9 şi Iniţiativa celor Trei Mări, pe care România și Polonia le-au creat, promovat și încurajat, la care se adaugă Trilaterala pe teme de securitate la nivelul miniștrilor de externe din România, Polonia și Turcia.Totodată, aș dori să subliniez excelenta coordonare în cadrul NATO și viziunea comună pe care țările noastre o împărtășesc față de consolidarea relației transatlantice, în acest cadru privilegiat de dezvoltare a cooperării în domeniul securității, în special într-o regiune ca a noastră”, a adăugat ministrul.

Bogdan Aurescu s-a arătat încrezător că „relația bilaterală va continua să fie puternică și să se dezvolte în beneficiul cetățenilor și țărilor noastre”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`