Bogdan Aurescu, la Consiliul Afaceri Externe de la Bruxelles. Pe agendă, discuții despre Belarus și un mic-dejun cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba

Publicat: 15 11. 2021, 08:08
Actualizat: 15 11. 2021, 08:11
Foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniștrilor de externe din statele UE, luni, la Bruxelles, unde vor avea loc dezbateri despre situația din Balcanii de Vest și evoluțiile din regiunea Sahel. Totodată, oficialii vor aborda subiecte ca situația din Belarus, Etiopia, Sudan, Cipru și relațiile cu America Latina, informează MAE.

Bogdan Aurescu (MAE) participă luni la Consiliul Afaceri Externe de la Bruxelles

Tot în marja Consiliului Afaceri Externe, Bogdan Aurescu și alți miniștri de externe din statele UE vor lua parte la un mic-dejun de lucru informal cu omologul lor ucrainean, Dmytro Kuleba. Totodată, șeful diplomației române va participa la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic (PaE), alături de omologii din UE și de cei din statele partenere în cadrul formatului  – Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

„În cadrul mic-dejunului cu ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, ministrul Bogdan Aurescu va exprima sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei și va încuraja autoritățile de la Kiev să mențină un ritm susținut în procesul de reformă, în concordanță cu obligațiile asumate prin Acordul de Asociere UE-Ucraina. De asemenea, ministrul român al afacerilor externe va prezenta evaluarea României cu privire la evoluțiile de securitate din Vecinătatea Estică, inclusiv în regiunea Mării Negre”, notează MAE.

Mai departe, subiectul Balcanilor de Vest este abordat în continuarea discuțiilor ministeriale cu ocazia reuniunii CAE din mai 2021.

„Ministrul Bogdan Aurescu va sublinia relevanța strategică a menținerii subiectului pe agenda CAE, din perspectivă geopolitică și pentru identificarea modalităților concrete de consolidare a angajamentului UE în regiune. Cu acest prilej, șeful diplomației române va prezenta o evaluare a situației în regiune din perspectiva României, cu accent pe  evoluțiile recente din Bosnia și Herțegovina”, spune MAE.

Un alt subiect se referă la regiunea Sahel și la deteriorarea situației de securitate din zonă.

„Ministrul de externe român va exprima îngrijorarea față de evoluțiile recente și va reitera angajamentul ferm al României de a contribui la eforturile care vizează stabilitatea și securitatea Sahel, alături de partenerii europeni. Va fi abordată, de asemenea, în acest context, situația din Mali”, a mai precizat MAE.

Potrivit MAE, situația din Belarus va fi discutată de miniștrii de externe cu accent pe evoluțiile recente care au condus la instrumentalizarea migrației de către regimul Lukașenko și necesitatea adoptării de măsuri din partea UE, care să condamne ferm această conduită ce afectează statele membre UE.

„Astfel, ministrul Bogdan Aurescu va exprima solidaritatea României cu Polonia, Lituania și Letonia, statele din UE care se confruntă cu creșterea numărului de migranți la granița cu Belarus, și va sprijini adoptarea cât mai rapidă de sancțiuni suplimentare la adresa regimului de la Minsk”, mai menționează instituția.

Cât despre reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic (PaE), ea va oferi oportunitatea unui schimb de opinii aprofundat cu privire la viziunea strategică și obiectivele concrete care vor ghida activitatea în cadrul Parteneriatului, în perspectiva Summitului PaE din 15 decembrie 2021.

„Cu această ocazie, ministrul Bogdan Aurescu va sublinia importanța promovării unei viziuni strategice pentru Parteneriatul Estic, având în vedere provocările la care trebuie să răspundă statele partenere din Vecinătatea Estică. De asemenea, șeful diplomației române va pleda pentru continuarea, în ritm susținut, a agendei de reforme în statele din regiune și va sprijini o abordare mai ambițioasă în privința viitoarelor priorități și obiective PaE, inclusiv prin aprofundarea cooperării sectoriale cu cele trei state asociate (Republica Moldova, Georgia, Ucraina) și prin recunoașterea și sprijinirea aspirațiilor de integrare europeană ale acestora. Ministrul afacerilor externe se va pronunța, de asemenea, în favoarea dezvoltării cooperării pe dimensiunea de securitate în cadrul PaE, pentru consolidarea rezilienței partenerilor în fața amenințărilor hibride cu care se confruntă, precum și printr-o implicare mai eficientă a UE în reglementarea conflictelor prelungite din Vecinătatea sa Estică – temă inclusă pe agenda CAE la inițiativa ministrului român de externe”, a conchis MAE.