Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a declarat, într-un interviu pentru CNN, că în octombrie Republica Moldova s-a confruntat cu o criză a gazului „determinată de unele acțiuni ruse”. Atunci, România și UE „au acționat decisiv” pentru susținerea Chișinăului. Aurescu a calificat episodul de atunci ca fiind un „studiu de caz de acțiune hibridă”.
Întrebat cât de îngrijorat e de potențiala vulnerabilitate a Republicii Moldova în fața strategiei sau agresiunilor Rusiei, Bogdan Aurescu a răspuns: „Republica Moldova nu este stat membru NATO, dar am asistat recent, în octombrie, de pildă, la o criză a gazului din Republica Moldova. Criza a fost, în mod clar, determinată de unele acțiuni ruse împotriva acestei țări, a fost probabil un “foarte bun” studiu de caz de acțiune hibridă asupra unei țări din Vecinătatea Estică. Și atât România, cât și Uniunea Europeană au acționat decisiv pentru susținerea Republicii Moldova pentru a face față unor astfel de provocări”.
În cadrul aceluiași interviu, Aurescu a subliniat că scutul de la Deveselu e unul strict defensiv. A răspuns astfel unei declarații a președintelui rus Vladimir Putin, care a spus că sistemul e o amenințare la adresa Rusiei.
„Este complet neadevărat. Este un nonsens să afirmi că un site pur defensiv, care nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci vizează posibile amenințări cu rachetă provenite din afara spațiului euroatlantic, reprezintă o amenințare pentru Rusia. Așa cum am menționat deja, suntem pregătiți să permitem Rusiei să verifice dacă există în România orice fel de rachete ofensive”, a afirmat ministrul român de Externe.
Aurescu a respins, totodată, solicitarea Moscovei de a fi retrasele trupele NATO de pe teritoriul României: „Este inacceptabil să existe orice fel de veto pe această temă din partea unui stat terț”.
Bogdan Aurescu a anunțat că joi, 3 februarie, Bucureștiul va găzdui o reuniune a miniștrilor de Externe de pe Flancul Estic al NATO. La discuții vor participa și omologii din Franța și Ucraina.