Bogdan Aurescu: Încercăm să fim cât se poate de deschiși la efortul internațional de evacuare a celor care au nevoie. Am identificat și un număr de bursieri afgani ai statului român (VIDEO)
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a precizat că partea română este deschisă să evacueze și să aducă în România și cetățeni afgani, în măsura în care va primi astfel de solicitări și dacă persoanele în cauză vor fi validate din punct de vedere securitar. Pe lângă personalul afgan care a lucrat cu trupele române, există chiar și bursieri afgani ai statului român, a precizat oficialul.
La Știrile B1 TV cu Aneta Sângeorzan, marți, șeful diplomației române a precizat că evacuarea personalului afgan care a lucrat cu partea occidentală va fi unul dintre subiectele de discuție de la reuniunea extraordinară pe care urmează să o aibă miniștrii de externe din UE în această după-amiază.
Bogdan Aurescu (MAE), pe B1 TV, despre evacuarea personalului afgan din Afganistan
Întrebat dacă este gata să aducă în avionul trimis de România și cetățeni de altă naționalitate în cazul în care se va solicita ajutorul Bucureștiului, ministrul Afacerilor Externe a explicat: „În măsura în care vor exista locuri disponibile și vom primi astfel de solicitări, evident că le vom analiza cu toată deschiderea, așa cum, sigur, în cazul în care vor fi eventual, să spunem, cetățeni afgani, personal care a lucrat cu trupele române există și această posibilitate, există această deschidere – sigur, în măsura în care ei vor fi validați din punctul de vedere al procedurilor de securitate vor putea fi la rândul lor aduși în țară. De asemenea, am identificat un număr de bursieri afgani ai statului român, cu burse care sunt în curs de derulare, și în cazul acestora, dacă vor exista solicitări, vom putea eventual să facem demersuri pentru evacuarea lor spre România, deci încercăm să fim cât se poate de deschiși pentru a contribui la acest efort solidar al comunității internaționale pentru evacuarea celor care au nevoie de această evacuare din Afganistan”.
Bogdan Aurescu a amintit că în această după-amiază participă la reuniunea de criză a miniștrilor de externe din UE, o reuniune extraordinară care se va desfășura în sistem de videoconferință.
„Vom discuta, evident, efectele acestei situații de criză din Afganistan și cum vom putea să gestionăm cât mai bine provocările care decurg din această situație de criză. Mă refer inclusiv la ceea ce spuneam mai devreme, și anume evacuarea personalului afgan care a lucrat de-a lungul timpului cu organizațiile internaționale din care facem parte, cu Uniunea Europeană, cu Alianța Nord-Atlantică. De altfel, există pe agenda NATO și o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori, care discută tot situația din Afganistan, deci, iată, sunt eforturi ale organizațiilor internaționale din care facem parte, Uniunea Europeană și NATO, pentru a gestiona pe cât posibil cât mai eficient efectele acestei situații”, a adăugat oficialul.
Întrebat care va fi poziția României, oficialul a afirmat: „Vom face la rândul nostru prezentarea evaluării situației din Afganistan din punct de vedere securitar și politic, vom discuta împreună cu colegii noștri și vom analiza care sunt eventualele propuneri din partea instituțiilor europene cu privire la gestionarea acestui aspect despre care aminteam mai devreme, evacuarea personalului afgan care a lucrat cu partenerii occidentali, respectiv modul în care va fi gestionat un eventual flux migratoriu, despre care deja se vorbește foarte mult, dar, sigur, este util să așteptăm mai întâi reuniunea respectivă pentru a vedea care sunt pozițiile exprimate și, în funcție de asta, să vedem ce decizii se pot lua”.
„Este în pregătire și o declarație comună a Uniunii Europene, a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene, în urma acestei reuniuni, textul este încă în curs de negociere. Prin urmare, cred că cel mai oportun este să așteptăm derularea acestei reuniuni și apoi să vedem care sunt rezultatele ei”, a conchis șeful diplomației române.