Bogdan Aurescu începe turneul în Caucazul de Sud, evenimentul major pe care l-a inițiat: Vrem să sporim rolul UE în soluționarea conflictelor prelungite. Vom demonstra solidaritatea cu Armenia, Azerbaidjan și Georgia (VIDEO)

Bogdan Aurescu începe turneul în Caucazul de Sud, evenimentul major pe care l-a inițiat: Vrem să sporim rolul UE în soluționarea conflictelor prelungite. Vom demonstra solidaritatea cu Armenia, Azerbaidjan și Georgia (VIDEO)

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, începe un turneu regional în Caucazul de Sud, însoțit de omologul său din Austria, Alexander Schallenberg, și cel din Lituania, Gabrielius Landsbergis. Vizita are loc în baza mandatului încredințat de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell. Înaintea plecării în turneul ce va dura până sâmbătă, Aurescu a explicat mizele și obiectivele acestei deplasări.

Bogdan Aurescu, despre turneul în Caucazul de Sud

Aurescu a explicat întâi cum s-a ajuns la organizarea acestui turneu de o importanță majoră:

„Ca urmare a unei inițiative a României, plecăm împreună într-un turneul regional important în Caucazul de Sud, în Azerbaidjan, Armenia și Georgia. Această vizită comună are loc în strânsă coordonare și cu mandatul Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.

E unul din primele rezultate concrete ale propunerilor pe care le-am avansat la reuniunea informală a miniștrilor de Externe care a avut loc la Lisabona, pe 27 mai, la inițiativa mea, care a beneficiat de la început de susținerea a altor 10 state membre.

Am discutat la Lisabona despre situația conflictelor prelungite din vecinătatea estică, despre instrumentele concrete pe care UE le poate folosi pentru a fi mai activă în găsirea de soluții la aceste crize. Sunt conflicte care persistă în jurul Mării Negre în unele cazuri de decenii, care afectează securitatea și prosperitatea regiunii.

Eforturile noastre de a introduce pentru prima oară acest subiect pe agendă au avut succes. Una dintre concluziile reuniunii de la Lisabona a fost că e necesară transmiterea unui mesaj clar de sprijin politic din partea UE către partenerii din vecinătatea estică. Una din opțiunile practice e tocmai realizarea de vizite comune ale miniștrilor de Externe, în coordonare cu Borrell”.

Ministrul român de Externe a detaliat apoi obiectivele turneului desfășurat în Caucazul de Sud: „În turneul început azi urmărim mai multe obiective: să sporim rolul și profilul UE în ce privește soluționarea conflictelor prelungite, vom consolida agenda pozitivă a UE în regiune, vom demonstra solidaritatea UE cu cele trei state și vom urmări întărirea rezilienței lor. Urmărim întărirea profilului geopolitic al UE în vecinătate și exprimarea unui mesaj clar al UE și al statelor membre pentru securitatea acestora. Al trilea obiectiv e stimularea unei interacțiuni sporite între statele din regiune pe tema conflictelor prelungite. Vom transmite interlocutorilor mesaje clare privind determinarea noastră de a consolida Parteneriatul Estic. Transmitem un mesaj coordonat privind necesitatea continuării reformelor în spiritul agendei europene”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`