Consolidarea profilului și rolului României în cadrul UE și NATO, respectiv digitalizarea sistemului consular sunt două dintre prioritățile Ministerului Afacerilor Externe, a spus Bogdan Aurescu, miercuri, la audierile din comisiile de specialitate, transmite Agerpres.
Principalul moment de criză, unul gestionat „cu bune rezultate”, a fost criza din Afganistan, a punctat șeful diplomației române, care a amintit că au fost repatriați 49 de cetățeni români, șapte cetățeni ai unor state aliate și 156 de cetățeni afgani aflați în situații de risc.
În cadrul audierilor din comisii, Bogdan Aurescu a vorbit și despre securitatea regională.
„Pe agenda Summitului NATO din 2022, noul concept strategic reprezintă cel mai important obiectiv (…), noul concept strategic este o foarte bună ocazie pentru a întări Alianţa Nord-Atlantică, de a o adapta la noul context de securitate internaţional, care este extrem de diferit de momentul 2010, când a fost adoptat conceptul strategic anterior. Este un concept strategic care va putea permite, cel puţin asta este poziţia României, să consolidăm relaţia transatlantică. De asemenea, avem în vedere consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe flancul estic al Alianţei într-un mod coerent, care să nu facă distincţie între nordul şi sudul flancului estic, prin urmare o mai mare pondere militară a statelor aliate, inclusiv a Statelor Unite în sudul flancului estic, la Marea Neagră”, a explicat ministrul propus al Afacerilor Externe.
Potrivit oficialului, „există evoluţii care ne îngrijorează în această perioadă, dacă ne uităm la ce se întâmplă în proximitatea frontierei estice a Ucrainei şi în Marea Neagră”. De altfel, Bogdan Aurescu sugerase același lucru și la capătul consultărilor cu omologul său polonez, Zbigniew Rau, care marți a efectuat o vizită în România.
„În ceea ce priveşte situaţia de la graniţele externe ale Ucrainei, este o situaţie care ne preocupă. Am discutat ieri şi cu ministrul de Externe al Poloniei, care a fost în vizită la Bucureşti special pentru a discuta aceste teme, pentru că România şi Polonia, ca parteneri strategici foarte puternici şi care sunt, aşa cum spunea ministrul de Externe polonez, pilonii flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice, trebuie să se coordoneze pe aceste teme. Este o situaţie care ne preocupă şi vom discuta la reuniunea ministerială de la Riga care sunt măsurile pe care le poate lua NATO în această chestiune. Trebuie date mesaje ferme de descurajare faţă de utilizarea acestui spaţiu, inclusiv a Mării Negre, ca platformă de destabilizare regională”, a adăugat Bogdan Aurescu.