Bogdan Aurescu a propus, la ședința CAE, organizarea unei reuniuni a miniștrilor de Externe din UE la Kiev, în semn de solidaritate cu Ucraina
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a propus, luni, organizarea unei reuniuni a miniștrilor de Externe din țările UE la Kiev, pentru a demonstra solidaritatea blocului comunitar cu Ucraina, pe fondul concentrărilor de trupe rusești la frontiera dintre cele două state.
„În timpul reuniunii CAE de azi pe tema situației de securitate îngrijorătoare din proximitatea Ucrainei, am reiterat poziția României privind nevoia de dialog și de descurajare.
Am sugerat examinarea posibilității de a se organiza o reuniune a Consiliului Afaceri Externe la Kiev, în semn de solidaritate cu Ucraina“, a scris Bogdan Aurescu, pe Twitter.
Acesta a primit deja reacții pozitive din partea mai multor state.
Bogdan Aurescu: Trebuie să grăbim pregătirea sancțiunilor contra Rusiei
Ministrul român de Externe a mai spus că e necesar „un progres rapid” în pregătirea unor sancțiuni „ferme și credibile” din partea UE la adresa Moscovei, dacă rușii vor avansa militar în Ucraina.
„Consider că trebuie să grăbim pregătirea sancțiunilor, și sper că și Concluziile Consiliului pe care le vom adopta astăzi vor evidenția acest lucru, în mod hotărât.
Apoi, bineînțeles, trebuie să sprijinim în continuare reziliența Ucrainei și a celorlalți parteneri din Vecinătatea Estică. Trebuie să continuăm să dezvoltăm instrumente și eforturi ale UE pentru a ne implica mai mult în soluționarea celorlalte conflicte prelungite din regiune. Așadar, sunt multe aspecte de discutat astăzi”, a susținut Aurescu, înainte de reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre ale Uniunii Europene (CAE).
Totodată, Aurescu a respins conceptul de sfere de influență promovat de pe Rusia, considerându-i „învechit”.
Reuniune a miniștrilor de Externe din UE, în contextul tensiunilor generate de Rusia
Miniștrii de Externe din cele 27 de state UE au respins, luni, la Bruxelles, conceptul de sfere de influență, considerând că acesta nu-și mai are locul în secolul al XXI-lea.
Totodată, ei au reafirmat abordarea unitară a UE și cooperarea coordonată cu SUA, NATO, Ucraina și alte țări partenere.
„Orice nouă agresiune militară a Rusiei împotriva Ucrainei va avea consecințe masive și costuri grave” – este poziția lor.
Germania a avut deja, însă, o poziție nuanțată. Cancelarul Olaf Scholz a îndemnat Europa și SUA să reflecteze atent atunci când analizează eventuale sancțiuni împotriva Rusiei, aceasta fiind principalul furnizor de gaze al Germaniei.
„Prudența dictează alegerea măsurilor care vor avea cel mai mare efect asupra celor care încalcă principiile convenite de comun acord. În același timp, trebuie să ne gândim la consecințele pe care le va avea acest lucru pentru noi”, a punctat Scholz.