Bogdan Aurescu, 7 întrevederi cu omologi și oficiali de rang înalt, în marja Conferinței de la Munchen. Situația de securitate din estul Europei, principalul subiect al discuțiilor

Bogdan Aurescu, 7 întrevederi cu omologi și oficiali de rang înalt, în marja Conferinței de la Munchen. Situația de securitate din estul Europei, principalul subiect al discuțiilor
Ministrul Bogdan Aurescu a avut mai multe întrevederi cu oficiali de rang înalt, în marja Conferinței de la Munchen. Situația de securitate din estul Europei, principalul subiect de discuție. Sursă foto: Bogdan Aurescu / Twitter

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a participat, în perioada 18 – 20 februarie, la Conferința de Securitate de Munchen, în cadrul căreia a avut șapte întrevederi bilaterale cu omologi și oficiali de rang înalt. De asemenea, Aurescu a participat la dezbaterile principale ale Conferinței și a vorbit la două evenimente organizate de think-tank-uri internaționale.

Bogdan Aurescu, întrevederi și discursuri în cadrul Conferinței de la Munchen

Bogdan Aurescu a întrevederi cu ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmytro Kuleba, ministrul afacerilor externe al Canadei, Mélanie Joly, ministrul afacerilor externe al Republicii India, Subrahmanyam Jaishankar, ministrul afacerilor externe al Japoniei, Yoshimasa Hayashi, co-președintele Alianței 90/Partidul Verzilor din Germania, Omid Nouripour, Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, și directorul Centrului Satelitar al UE, Sorin Ducaru.

De asemenea, pe lângă participarea la dezbaterile principale ale Conferinței, Aurescu a luat cuvântul și la două evenimente organizate de think-tank-uri internațional: dezbaterea „V4, B9 and S3: Between a Rock and a Soft Place”, dedicată provocărilor de securitate în regiune și rolului formatelor regionale, și dezbaterea „Security in the Black Sea Region: From Cyberstorm and Political Brinkmenship to Broader Confrontation?”, dedicată provocărilor multidimensionale de securitate la Marea Neagră.

Bogdan Aurescu a vorbit cu omologul său ucrainean

Bogdan Aurescu a discutat zilele acestea cu Dmytro Kuleba, omologul său ucrainean, despre evoluțiile de securitate recente, din proximitatea Ucrainei și de la Marea Neagră.
În cadrul acestei întrevederi, ministrul român de Externe a subliniat sprijinul țării noastre pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. De asemenea, a reafirmat angajamentul României pentru politica NATO a “ușilor deschise” și pentru principiul că orice stat trebuie să aibă posibilitatea de a-și alege liber politica externă și de securitate.

Aurescu a vorbit și despre importanța dialogului și negocierii în dezescaladarea crizei, dar a subliniat „necesitatea pregătirii unei reacții corespunzătoare, ferme și substanțiale, la o eventuală nouă încălcare a integrității teritoriale a Ucrainei, cu accent pe pachetul consistent de sancțiuni pregătit de UE, al cărui potențial de descurajare trebuie valorificat la maximum, inclusiv printr-o comunicare publică adecvată”.

„Totodată, în cadrul întrevederii, ministrul Aurescu a abordat aspectele de interes prioritar pentru România privind drepturile persoanelor aparținând comunității române din Ucraina, cu accent pe necesitatea intensificării dialogului pentru soluționarea problemei drepturilor identitare, mai ales cele privind educația în limba română, printre care finalizarea protocolului Comisiei mixte bilaterale privind minoritățile naționale și organizarea unei noi sesiuni a acesteia și recunoașterea inexistenței așa-zisei „limbi moldovenești”, cu efectele de rigoare”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Ministrul român de Externe, întrevedere și cu omologul din Canada

Bogdan Aurescu s-a întâlnit și cu Mélanie Joly, ministrul de Externe al Canadei. Cei doi au vorbit, de asemenea, despre situația de securitate din Ucraina și din zona Mării Negre.

„Cei doi șefi ai diplomațiilor au reconfirmat abordarea comună în ceea ce privește securitatea euroatlantică și principiile care trebuie să orienteze răspunsul la acțiunile agresive ale Federației Ruse. De asemenea, cei doi miniștri au convenit că este necesară consolidarea în continuare a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, inclusiv în sudul său, la Marea Neagră. Astfel, ministrul Bogdan Aurescu și omologul canadian au agreat continuarea contactelor și cooperării în vederea adaptării răspunsului NATO și al statelor aliate la actualele evoluții de securitate, în vederea consolidării angajamentului colectiv pentru securitatea aliaților de pe Flancul Estic al NATO, inclusiv prin crearea unui grup de luptă în România. De asemenea, au căzut de acord cu privire la importanța pachetului cuprinzător și substanțial de sancțiuni aflat în pregătire la nivel UE, SUA, Canada, UK, fiind subliniat caracterul esențial al coordonării strânse dintre toți acești actori”, se mai arată în comunicat.

Bogdan Aurescu, întâlnire și cu ministrul de Externe din India

O altă întrevedere pe care a avut-o Bogdan Aurescu a fost cu omologul său indian, Subrahmanyam Jaishankar. Cei doi au vorbit despre relațiile bilaterale, precum și despre provocările existente la nivel global și regional.

Printre altele, cei doi au discutat „despre principalele domenii de cooperare economică și sectorială în care poate fi extinsă interacțiunea româno-indiană: IT&C și noi tehnologii, securitate cibernetică, energie, apărare, cooperare aerospațială, domeniul medical, managementul dezastrelor naturale, domeniul forței de muncă și altele”.

Bogdan Aurescu, întrevedere cu ministrul de Externe al Japoniei

Cu Yoshimasa Hayashi, omologul său japonez, Bogdan Aurescu a vorbit despre relațiile dinte cele două state, cu accent pe determinarea lor de a semna anul acesta documentul privind stabilirea Parteneriatului Strategic România – Japonia, ridicând astfel relația bilaterală la un nou nivel.

„Această evoluție va avea efecte pozitive și va stimula consolidarea cooperării în domeniile politic, securitar, economic și cultural-științific, cu beneficii pentru comunitățile de afaceri și cetățenii celor două state”, a mai transmis MAE.

Ministrul de Externe, discuție cu liderul Verzilor din Germania

Tot în aceste zile, Bogdan Aurescu a avut o întâlnire cu Omid Nouripour, co-președintele Alianței 90/Partidul Verzilor din Germania. Cei doi au vorbit despre relațiile bilaterale, despre situația de securitate din estul Europei și despre aderarea României la spațiul Schengen.

„Interlocutorii au apreciat legăturile bilaterale economice foarte strânse dintre cele două țări, în condițiile în care Germania este cel mai important partener comercial al României și al treilea investitor în economia românească. (…) Un subiect prioritar l-a reprezentat discuția despre dosarele de interes comun la nivelul UE, ministrul Aurescu subliniind importanța atingerii obiectivului urmărit activ de România de aderare la spațiul Schengen”, a mai transmis Ministerul român de Externe.

Bogdan Aurescu, întrevederi cu Mircea Geoană și Sorin Ducaru

Evoluțiile de securitate din regiune au fost și subiectul întâlnirii cu Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO. Cei doi au discutat și despre cum poate NATO să-și întărească postura de apărare și descurajare pe Flancul Estic, mai ales în sudul acestuia, date find provocările actuale.

De asemenea, ei au vorbit despre unitate și solidaritatea în cadrul NATO.

Bogdan Aurescu a vorbit cu Sorin Ducaru, directorul Centrului Satelitar al UE, despre modalitățile prin care UE „își poate consolida capabilitățile în domeniul securitar, în deplină complementaritate cu NATO”, precum și despre situația de securitate din regiune.

În cadrul dezbaterii „V4, B9 and S3: Between a Rock and a Soft Place”, ministrul român de Externe a vorbit despre evoluțiile de securitate din regiune.

„În intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit pe larg la evoluțiile actuale de securitate în regiunea Mării Negre, evocând faptul că aceasta este parte integrantă a securității euroatlantice, aspect demonstrat de crizele de securitate din regiune pe parcursul ultimelor decenii, în special cele generate de războiul din Georgia (2008) și, mai recent, de ocuparea ilegală a Crimeei, din 2014, și de conflictul din estul Ucrainei. A reiterat poziția României că actuala criză de securitate de la Marea Neagră nu este doar o criză regională, ci afectează securitatea euroatlantică în ansamblu. De asemenea, a subliniat importanța ca statele din regiune să acționeze pro-activ, constructiv și să coopereze în vederea depășirii provocărilor, inclusiv în cadrul formatelor consacrate, precum București 9 și Inițiativa celor Trei  Mări, fiecare având roluri esențiale în materie de securitate, respectiv inter-conectare și coeziune”, a transmis MAE.

Iar la dezbaterea „Security in the Black Sea Region: From Cyberstorm and Political Brinkmenship to Broader Confrontation?”, Aurescu „a evidențiat, printre altele, acțiunile agresive ale Federației Ruse, inclusiv masarea de trupe fără precedent de la încheierea Războiului Rece, la granița cu Ucraina, au efecte negative asupra tuturor Partenerilor Estici, afectând stabilitatea regiunii, a Europei, a spațiului euroatlantic și proiectând consecințe la nivel global”. De asemenea, „Bogdan Aurescu s-a referit la îngrijorările exprimate de România în mod constant, legate de militarizarea Mării Negre de către Moscova, în paralel cu utilizarea unor elementele complexe de război hibrid – atacuri cibernetice, afectarea securității energetice, propagandă și dezinformare, diverse alte acțiuni de destabilizare”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)