Boala care face ravagii în Belgia. Virusul transmis de un ţânţar afectează oile, dar şi bovinele, caprele sau alte rumegătoare

Boala care face ravagii în Belgia. Virusul transmis de un ţânţar afectează oile, dar şi bovinele, caprele sau alte rumegătoare
Sursa foto: Freepik

Febra catarală ovină face ravagii în Belgia. Aproape 1.200 de ferme sunt afectate de această boală virală cunoscută sub numele de „limba albastră”, de trei ori mai multe decât în urmă cu trei săptămâni, potrivit cifrelor comunicate, marţi, de Agenţia federală pentru siguranţă alimentară (Afsca), relatează AFP, citată de Agerpres.

Cum este transmisă boala la animale

Boala este transmisă de un ţânţar și afectează oile, dar şi bovinele, caprele sau alte rumegătoare, cum ar fi, alpaca (cinci cazuri au fost înregistrate în Belgia).

„Condiţiile meteorologice sunt favorabile dezvoltării acestei specii de ţânţar. În consecinţă, numărul fermelor infectate riscă probabil să crească în zilele următoare”, a precizat Afsca.

O situaţie observată şi în ţările vecine: în Franţa, Germania sau Ţările de Jos, prima ţară europeană în care a fost depistat noul serotip 3 al acestui virus în septembrie 2023.

Până pe 26 august, în Belgia, circa 600 de ferme de bovine au fost afectate de acest virus, la fel de multe ca la ovine, potrivit Afsca, care a raportat o cifră totală de 1.192 de ferme afectate.

Ce simptome au animalele infectate cu această boală virală

Printre simptome, se numără febra, probleme respiratorii, apariţia unor leziuni în cavitatea bucală sau chiar afectarea gestaţiei şi uneori prin moartea animalelor. Detectarea sa nu duce la sacrificarea animalelor, spre deosebire de gripa aviară sau febra aftoasă la rumegătoare.

Din fericire, virusul nu prezintă niciun risc pentru oameni.

O responsabilă a unei ferme de oi pentru lapte din regiunea Namur (centru) din Belgia a spus că se teme de „o catastrofă” pentru activitatea sa.

„Pe 8 august, animalele au început să se îmbolnăvească una dupa alta, să saliveze, să slăbească, să şchiopăteze, drept urmare nu mai mâncau şi nu mai dădeau lapte”, a spus Muriel Havenne. „Şi cine spune mai mult lapte, spune mai multă brânză şi mai mulţi bani”, a spus ea.

Din fericire, pentru această boală există un vaccin. Rumegătoarele pot fi vaccinate ca măsură preventivă împotriva virusului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`