Blinken vrea să colaboreze cu Congresul SUA pentru posibile sancțiuni împotriva CPI, după ce procurorul Khan a cerut mandat de arestare pentru Netanyahu

Blinken vrea să colaboreze cu Congresul SUA pentru posibile sancțiuni împotriva CPI, după ce procurorul Khan a cerut mandat de arestare pentru Netanyahu
Sursa Foto: Hepta - Abaca Press / BONNIE CASH

Republicanii americani cer ajutorul secretarului de stat, Blinken, după ce procurorul Karim Khan a cerut mandat de arestare pentru premierul israelian Netanyahu. Statele Unite nu sunt membre ale curții, dar au susținut deciziile anterioare, inclusiv decizia CPI de anul trecut de a emite un mandat de arestare pentru Vladimir Putin

Republicanii își dau mâna cu democrații împotriva Curții Penale Internaționale

Administrația Biden este dispusă să colaboreze cu Congresul pentru a putea impune sancțiuni împotriva oficialilor Curții Penale Internaționale din cauza cererii procurorului de mandate de arestare pentru liderii israelieni din cauza războiului din Gaza, a declarat marți Antony Blinken, secretarul de stat.

La o audiere a subcomisiei de credite din Senat, republicanul Lindsey Graham i-a spus lui Blinken că dorește să vadă sancțiuni reînnoite ale SUA împotriva Curții Penale Internaționale, ca răspuns la anunțul de luni al procurorului Karim Khan.

„Vreau fapte, nu doar vorbe”, i-a spus Graham lui Blinken. „Veți susține [un] efort bipartizan de a sancționa CPI, nu doar pentru ultrajul împotriva Israelului, ci și pentru a proteja, în viitor, propriul nostru interes?”

„Mi-ar plăcea să lucrăm împreună în acest sens”, a răspuns Blinken, citat de The Guardian.

Khan a spus în anunțul său că are motive întemeiate să creadă că premierul israelian Benjamin Netanyahu, șeful apărării Israelului și trei lideri Hamas „ poartă responsabilitate penală” pentru presupusele crime de război și crime împotriva umanității.

Joe Biden și oponenții săi politici au criticat aspru anunțul lui Khan, argumentând că instanța nu are jurisdicție asupra conflictului din Gaza și ridicând îngrijorări cu privire la proces.

SUA a fost de acord cu mandatul CPI pe numele lui Putin, dar au ripostat când a fost vorba de anchetarea crimelor de război din Afganistan

Statele Unite nu sunt membre ale curții, dar au susținut deciziile anterioare, inclusiv decizia CPI de anul trecut de a emite un mandat de arestare pentru Vladimir Putin, președintele rus, din cauza războiului din Ucraina.

La o audiere anterioară de marți, Blinken a spus că va colabora cu Congresul pentru un răspuns adecvat, numind mișcarea lui Khan „profund greșită”. Ar complica perspectivele de a ajunge la un acord pentru ostatici și la o încetare a focului în conflictul Israelului cu Hamas, a spus Blinken.

Membrii republicani ai Congresului au amenințat anterior cu o legislație care impune sancțiuni CPI, dar o asemenea măsură nu poate deveni lege fără sprijinul lui Joe Biden și al colegilor săi democrați, care controlează Senatul.

În 2020, administrația lui Donald Trump a acuzat CPI că a încălcat suveranitatea națională a SUA atunci când a autorizat o anchetă privind crimele de război comise în Afganistan. SUA au vizat personalul instanței, inclusiv pe atunci procurorul Fatou Bensouda, cu înghețarea activelor și interdicții de călătorie.

Biden a ridicat aceste sancțiuni în aprilie 2021, la scurt timp după preluarea mandatului.
„Aceste decizii reflectă evaluarea noastră că măsurile adoptate au fost inadecvate și ineficiente”, a spus Blinken într-o declarație la acea vreme.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul