Blinken sugerează că SUA renunță la restricțiile impuse Ucrainei privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune în Rusia

Blinken sugerează că SUA renunță la restricțiile impuse Ucrainei privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune în Rusia
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a dat cel mai puternic indiciu de până acum că cei de la Casa Albă sunt pe cale să ridice restricțiile impuse Ucrainei de a nu folosi arme cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident asupra țintelor militare cheie din interiorul Rusiei, anunță The Guardian.

SUA ar putea permite Ucrainei să folosească armele occidentale în Rusia

Vorbind la Kiev alături de secretarul de externe al Marii Britanii, David Lammy, Blinken a spus că SUA au fost „din prima zi” dispuse să-și adapteze politica pe măsură ce situația de pe câmpul de luptă din Ucraina se schimba. „Vom continua să facem asta”, a subliniat el.

Blinken a spus că el și Lammy vor îi vor informa pe „șefii” lor – Joe Biden și Keir Starmer – după discuțiile lor de miercuri cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Secretarul de externe a sugerat că expedierea de rachete balistice de către Iran la Moscova – dezvăluită săptămâna aceasta – a schimbat gândirea strategică la Londra și Washington. A fost considerată o „escaladare semnificativă și periculoasă”, a spus el.

El a adăugat: „Putin a escaladat situația cu transportul de rachete din Iran. Vedem o nouă axă a Rusiei, Iranului și Coreei de Nord.” Lammy a îndemnat China „să nu se alieze” cu ceea ce el a numit „un grup de renegați”.

Zelenski l-a îndemnat pe președintele SUA să nu se mai gândească la escaladarea nucleară

Surse guvernamentale britanice au indicat că deja a fost luată o decizie de a permite Ucrainei să folosească rachete de croazieră Storm Shadow asupra țintelor din interiorul Rusiei, deși nu este de așteptat ca acest lucrur să fie anunțat public vineri, când Keir Starmer se va întâlni cu Joe Biden la Washington DC.

Cei doi lideri plănuiesc să discute despre războiul din Ucraina și despre cum ar putea fi încheiat, ca parte a unei discuții ample de politică externă, deși vor evita să se concentreze intens asupra oricărui sistem individual de arme, deoarece scopul conversației este strategic.

Nu este programată nicio conferință de presă în timpul a ceea ce se așteaptă să fie o scurtă vizită, a doua a lui Starmer în SUA în calitate de prim-ministru, după care ar putea exista conversații suplimentare în weekend pentru a informa aliații cheie europeni cu privire la discuții.

Vizita comună de miercuri la Kiev a lui Blinken și Lammy pentru a-l întâlni pe Zelenski nu ar fi avut loc dacă nu ar fi existat o decizie cu privire la Storm Shadow, au adăugat sursele.

Dar ar fi considerat inutil de provocator să se facă un anunț public despre rachetele cu rază lungă de acțiune la Kiev. De asemenea, este probabil să existe încă restricții în ceea ce privește utilizarea de către Ucraina a rachetelor, care au o rază de acțiune de cel puțin 190 de mile, pentru a evita atacurile nesăbuite sau inutile.

Vorbind la Kiev, Lammy a spus că nu va dezvălui detalii despre discuțiile private care i-ar putea oferi lui Putin „un avantaj”.
Ucraina a făcut lobby de luni de zile pentru a obține permisiunea de a lovi aerodromurile, lansatoarele de rachete și centrele de comandă și control din adâncul teritoriului rus.

Vorbind cu The Guardian în mai, Zelenski a spus că abordarea lui Biden au costat vieți. Acesta a permis Kremlinului să „vâneze” ucraineni, s-a plâns el.

Zelenski l-a îndemnat pe președintele SUA să-și depășească grijile cu privire la escaladarea nucleară. SUA ar trebui să „creadă mai mult în noi”, a subliniat el, spunând despre Rusia: „Trebuie să răspundem. Ei nu înțeleg altceva decât forța.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:48 - Elena Lasconi, despre motivele pentru care au eșuat negocierile cu Forța Dreptei, PMP și Reper: Nu a fost vorba de orgolii. A fost vorba de cererile pentru locurile de parlamentari, care erau nejustificate (VIDEO)
21:43 - Elena Lasconi: Îl apreciez pe Nicușor Dan și-i mulțumesc foarte mult / Nu uit atacurile mizerabile ale PNL la adresa lui. Și el tot a reușit să fie aplaudat la Congresul PNL și să ridice sala în picioare (VIDEO)
21:31 - Capitala Franței este cuprinsă de flăcări. Un incendiu a izbucnit pe acoperișul unei clădiri din arondismentul 13. Care este cauza focului
21:28 - Elena Lasconi: Eu nu o să dau niciodată mâna cu PSD sau cu partidele pro-ruse. Viziunea mea e că vom avea un guvern de dreapta, USR-PNL-UDMR, la anul. Altfel, va fi rău pentru România (VIDEO)
21:16 - Lasconi (USR): Speram la o alianță preelectorală cu un PNL poate condus de Ilie Bolojan / Fac apel la electoratul liberal să voteze util. Ciucă nu poate garanta că vom avea o guvernare de dreapta din 2025, dar eu pot să fac asta (VIDEO)
21:08 - Raed Arafat a oferit ultimele detalii despre situația din județul Galați: „Avem mobilizați peste 1.000 de pompieri cu mijloace de intervenție” /”Sunt alocate 250 de containere, dar dacă este nevoie de completare, se va face acest lucru” (VIDEO_
21:05 - Statul român va achiziționa 37 de trenuri noi. Pe ce rute vor circula
21:00 - Bărbat de 71 de ani, cercetat după ce ar fi oferit droguri unei fete de 15 ani, în schimbul unor favoruri sexuale. El e acum în arest la domiciliu
20:34 - Roxana Mînzatu, despre numirea sa ca vicepreședinte al CE: „E un moment de mândrie pentru țara noastră, pentru că e portofoliul României” / Ce presupune funcția sa de comisar și cum răspunde criticilor (VIDEO)
20:30 - Cine ar putea să fie piromanul de la Palatul Parlamentului? Se spune că ar fi un muncitor la o fabrică