Biserica Ortodoxă din Ucraina, scrisori către Patriarhul Daniel și Patriarhul Bartolomeu, ca reacție la decizia BOR de a susține înființarea unei structuri subordonate Patriarhiei Române în Ucraina

Biserica Ortodoxă din Ucraina, scrisori către Patriarhul Daniel și Patriarhul Bartolomeu, ca reacție la decizia BOR de a susține înființarea unei structuri subordonate Patriarhiei Române în Ucraina
Foto: Inquam Photos / George Călin

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei a anunțat printr-un comunicat că a decis în unanimitate să le trimită scrisori Patriarhului Daniel al României și Patriarhului Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, ca reacție la vestea că Biserica Ortodoxă Română sprijină înființarea unei structuri subordonate Patriarhiei Române în Ucraina.

BOR susține înființarea unei structuri în Ucraina

Reacția Bisericii Ortodoxe a Ucrainei vine în contextul în care, în ședința din 29 februarie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis, printre altele, „binecuvântarea, încurajarea și susținerea inițiativelor comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”.

Biserica Ortodoxă din Ucraina, scrisori către Patriarhul Daniel și Patriarhul Bartolomeu

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ucraina le-a trimis scrisori Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Românei, și Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului.

„Sinodul afirmă: Unul dintre principiile fundamentale ale ordinii și organizării canonice din Biserica Ortodoxă este că fiecare Biserică Ortodoxă locală are jurisdicție exclusivă pe teritoriul său canonic. De asemenea, Marele Sinod de la Constantinopol din 1872 a stabilit că baza formării structurilor canonice ale Bisericii nu poate fi exclusiv un principiu tribal, filetic, care nu unește credincioșii, ci divizează trupul unic al Bisericii și creează o schismă.

Printre altele, scrisorile subliniază că, în conformitate cu ordinea canonică și definiția Tomosului privind autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina, numai Biserica Ortodoxă din Ucraina are jurisdicție canonică asupra întregului teritoriu recunoscut internațional al Ucrainei, recunoscut inclusiv de către statul român prieten.

(…) Sfântul Sinod își exprimă speranța că toate chestiunile care trebuie reglementate vor fi rezolvate de către Bisericile Locale Române și Ucrainene în spiritul iubirii frățești, al ordinii canonice și al definițiilor din Tomos cu privire la autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina”, se arată într-un comunicat de presă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie