„Bineînțeles că mi-e teamă, dar nu voi tace”. Intelectualii și artiștii ruși se opun războiului pe care Putin intenționează să îl poarte în Ucraina

„Bineînțeles că mi-e teamă, dar nu voi tace”. Intelectualii și artiștii ruși se opun războiului pe care Putin intenționează să îl poarte în Ucraina
Intelectualii și artiștii ruși trimit o petiție Kremlinului prin care se opun războiului în Ucraina (FOTO- Pixabay)

În timp ce majoritatea rușilor dau vina pe Occident pentru conflictul cu Ucraina, un mic grup de intelectuali și artiști încearcă să demonstreze lumii că nu toată lumea îi ține spatele lui Putin, conform The Moscow Times.

Istoricul Andrey Zubov și-a dat seama pentru prima dată că președintele rus Vladimir Putin ar putea fi serios cu privire la invadarea Ucrainei, în decembrie, când liderul și-a prezentat pentru prima dată lista de cereri majore către Occident.

„Era absolut clar că aceste cereri vor fi respinse și că Putin va trebui să răspundă”, a declarat Zubov pentru The Moscow Times într-un interviu. „După un astfel de răspuns de lichidare, el trebuia să lovească cumva. Și (n.r. pentru Putin) a lovi înseamnă a porni un război.”

„Dacă nu ar fi existat războiul”

Deși nu era de acord, la fel ca mulți dintre cei care trăiesc în Rusia, Zubov s-a simțit neputincios să schimbe cursul evenimentelor. În urmă cu câteva zile, el a găsit un mod în care să-și descarce frustrarea – semnarea unei petiții prin care i se cere Rusiei să facă pași în spate, redactată de veteranul militant pentru drepturile omului și disidentul din epoca sovietică Lev Ponomarev.

Scrisoarea deschisă – intitulată „Dacă nu ar fi existat războiul” – este unul dintre singurele semne de respingere publică în interiorul Rusiei împotriva formațiunilor militare ale Kremlinului din jurul Ucrainei, despre care agențiile de informații occidentale spun că au depășit acum 100.000 de soldați.

Acesta critică solicită pace și îndeamnă ca atenția politică să fie îndreptată către problemele interne tot mai mari ale Rusiei, cum ar fi creșterea costului vieții.

Aproximativ 100 de personalități de rang înalt – Ponamarev și unii colegi dizidenți sovietici, actori, scriitori, cântăreți, jurnalişti și politicieni liberali – au semnat scrisoarea înainte de a fi publicată.

Majoritatea sunt oponenți ai lui Putin, care au fost militanti consecvenți împotriva alunecării Rusiei către represiune în timpul mandatului său de 22 de ani. Alți 5.000 de oameni și-au adăugat de atunci numele printr-un formular deschis.

Semnatarii nu sunt foarte optimiști

Puțini se așteaptă să iasă ceva constructiv din asta, dar totuși spun că își doresc ca opoziția să fie înregistrată.

„Sunt destul de sceptic cu privire la modul în care Kremlinul va reacționa la orice fel de apel din partea cetățenilor”, a spus Andrey Nechaev, care a fost ministrul Economiei al Rusiei la începutul turbulent al anilor 1990.

„Totuși, este important să spunem ce credem. Este important pentru noi, colegii noștri, pentru societatea rusă în general să arătăm că există o poziție alternativă”, a continuat el.

Mulți dintre semnatari au declarat pentru The Moscow Times că sunt inspirați de dizidenții sovietici din generațiile trecute și cred în rolul moral important de a înfrunta puterea, chiar dacă este se dovedește a fi inutil.

„În sensul cel mai pragmatic, cu greu va schimba ceva. Dar la un nivel mai măreț – cu cât vocea dizidenților poate ajunge să însemne ceva în viitor – va avea un impact”, a spus Veronika Dolina, o poetă și compozitoare celebră.

Petiția – care acuză Kremlinul că „înșală și folosește oamenii” și că manipulează societatea pentru a declanșa un război „imoral, iresponsabil și criminal” – îi cere lui Putin să dea înapoi.

Publicul rus este indus în eroare prin propagandă

Dar există puține semne că această interpretare a evenimentelor va influența publicul rus. Sondajul independent Levada Center a constatat că doar 4% dintre ruși cred că Kremlinul este responsabil pentru escaladarea situației de lângă granița cu Ucraina. Cei mai mulți dau vina pe SUA și NATO. Chiar și dintre rușii care spun că se opun în general lui Putin, doar 8% cred că Moscova este de vină.

„Există neglijență și nepăsare în societatea rusă – lipsa capacității de a gândi independent este, din păcate, aproape absolută”, a spus Dolina. „Da, oamenii sunt copii și naivi – dar cred că sunt și ei împotriva unui război în adevăratul sens al cuvântului.”

Oricât de ineficientă ar fi petița, există puține opțiuni deschise pentru cei care doresc să respingă pozițiile unui Kremlin care a demontat complet orice opoziție oficială și a închis sute de critici.

„Bineînțeles că mi-e teamă – la fel ca orice persoană sănătoasă la cap care trăiește în Rusia acum și urmărește ce se întâmplă. Oricare dintre noi ar putea deveni o victimă a acestei represiuni. Dar asta nu înseamnă că voi tace”, a spus actrița Tatiana Lazareva.

„Îi voi sprijini întotdeauna pe cei care își exprimă interesele societății, și nu pe ale autorităților. Probabil că petițiile sunt singura modalitate care ne-a rămas, prin care să ne exprimăm voința.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`