În urmă cu cinci ani, Bill Gates, ilantropul și cofondatorul Microsoft, a avertizat că cel mai mare pericol cu care omenirea se va confrunta nu va fi un război, ci o pandemie. Acesta a cheltuit sute de milioane de dolari pentru a găsi modalități mai rapide de a dezvolta vaccinuri și de a crea sisteme de urmărire a bolilor. El a cerut liderilor mondiali să construiască apărări naționale împotriva noilor boli infecțioase, însă oficialii au fost prinși cu garda jos.
Privind în urmă, Bill Gates a spus că ar fi vrut să fi făcut mai mult pentru a atrage atenţia asupra pericolului.
”Mi-aș dori să fi făcut mai mult pentru a atrage atenția asupra pericolului”, a spus Gates pentru Wall Street Journalși a adăugat: ”Mă simt groaznic. Întreaga discuție despre pericol pentru ca noi să putem acţiona pentru minimalizarea pagubelor”.
Gates a început avertizarea cu privire la amenințarea unei pandemii în 2014, la vremea respectivă, Ebola fiind în atenția sa.
Ulterior, un an mai târziu, el a susținut un discurs TED, numind boala infecțioasă o amenințare mai mare pentru lume decât războiul nuclear și a scris în New England Journal of Medicine că „o epidemie este una dintre puținele catastrofe care ar putea readuce lumea în mod drastic în câteva decenii următoare”.
A fost o temă cu care a încercat să îi impresioneze pe liderii mondiali cu care s-a întâlnit, inclusiv pe Donald Trump în 2016. Dar convingerea politicienilor să cheltuiască sume mari de bani pe ceva ce nu era o amenințare imediată s-a dovedit o sarcină dificilă, potrivit lui Bill Gates.
El a declarat pentru Wall Street Journal că regretă că nu a insistat mai mult.
„Mi-aș fi dorit ca avertismentele pe care eu și alte persoane le-am dat să fi dus la o acțiune globală mai coordonată”, a spus acesta.
Bill Gates a mai precizat că „Speranța mea este acum că liderii din întreaga lume, care sunt responsabili pentru protejarea cetățenilor lor, vor lua ceea ce s-a învățat din această tragedie și vor investi în sisteme pentru a preveni viitoarele focare”.
Fundația sa a alocat până acum 305 de milioane de dolari pentru a lupta împotriva coronavirusului, iar Gates spune că se așteaptă să investească mult mai multînainte de terminarea pandemiei.
Poziția fermă a lui Gates în privința coronavirusului și a măsurilor de siguranță l-a făcut să fie o țintă a teoreticienilor conspirației. Mai mult, legăturile strânse ale fundației sale cu Organizația Mondială a Sănătății l-au făcut un critic feroce al deciziei recente a lui Trump de a înceta finanțarea OMS.
El a militat pentru carantina masivă pentru a stopa răspândirea infecțiilor și a prezis, la începutul lunii aprilie, că viața ar putea începe să revină la o aparentă normală în iunie.
Două săptămâni și jumătate mai târziu, totuși, optimismul s-a stins, Gates afirmând că este ”foarte îngrijorat” de un al doilea val de COVID-19 care va lovi SUA, în timp ce statele au început să relaxeze regulile de distanțare socială și redeschiderea magazinelor de retail.