William Henry “Bill” Gates a adunat o avere de 65 de miliarde de dolari, echivalentul produsului intern brut al Ecuadorului şi un pic mai mult decât cel al Croaţiei, iar acum a ajuns în punctul în care spune că banii nu mai au niciun folos pentru el.
Într-un interviu pentru The Telegraph, omul de afaceri spune că își cumpără doar cele necesare, iar mare parte din bani o investește în construcții și ajută oamenii săraci. În prezent, Gates se concentrează pe eradicarea unei boli care a luat multe vieţi, poliomielita.
„Banii nu mai au nicio utilitate pentru mine. Îmi cumpăr mâncare și haine, în rest prefer să îi folosesc pentru a-i ajuta pe cei nevoiași. Am discutat mult cu soția mea despre cum o să dăm averea pe care sunt norocoși că o avem într-un mod care să aibă cel mai mare impact asupra lumii”, a spus miliardarul.
Bill şi Melinda Gates au donat deja peste 28 de miliarde de dolari în scopuri caritabile, iar 8 miliarde au fost cheltuiţi în scopuri medicale.
Fondatorul Microsoft este al doilea cel mai bogat om din lume după mexicanul Carlos Slim. El locuieşte într-o casă care valorează 150 de milioane de dolari. Construită pe o colină din apropierea Washingtonului şi cu vedere către lac, reşedinţa are peste 6.000 de metri pătraţi şi o curte de 2 hectare.
Casa miliardarului are 7 dormitoare, 24 de băi, 6 bucătării, o bibliotecă impresionantă, demnă de o universitate de prestigiu, o sală de cinema şi o piscină. Terenul pe care se află a fost achiziţionat de Gates în urmă cu mai bine de 20 de ani, însă proiectarea şi construcţia reşedinţei s-au dovedit extrem de complicate. Au trecut 7 ani până când familia Gates a putut să se mute în noul cămin.
Casa este complet tehnologizată iar multe dintre caracteristici pot fi reglate prin intermediul unei simple comenzi vocale ori a telefonului mobil. Pentru acest lucru, reşedinţa a fost dotată cu un sistem computerizat unic, ce are nevoie de 64 de kilometri de fibră optică.
Caracteristicile uimitoare ale casei nu ţin cont numai de dorinţele membrilor familiei. Fiecare persoană care trece pragul casei primeşte un cod şi îşi poate defini o serie de preferinţe. Atunci când intră într-o altă cameră, sistemul reconfigurează temperatura, lumina ori muzica în funcţie de opţiunile oaspetelui. Nici măcar tradiţionalele tablouri nu scăpat de transformare. Ele au fost înlocuite cu panouri digitale, care afişează diferite imagini, în funcţie de preferinţele familiei Gates.