Bild: NATO ia în calcul să apere cerul în vestul Ucrainei. Aliații discută și despre a livra arme și muniție direct pe front. Militarii ucraineni ar putea fi instruiți chiar în Ucraina

Bild: NATO ia în calcul să apere cerul în vestul Ucrainei. Aliații discută și despre a livra arme și muniție direct pe front. Militarii ucraineni ar putea fi instruiți chiar în Ucraina
Militari ucraineni fotografiați pe 1 iulie 2023 în zona Donețk. Sursa: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

NATO dezbate în prezent posibilitatea de a securiza spațiul aerian în vestul Ucrainei și de a-i instrui pe militarii ucraineni chiar pe teritoriul lor, susțin sursele cotidianului german BILD, potrivit Kyiv Post.

Mai multe țări, printre care Estonia, Regatul Unit, Polonia, Canada, Lituania și Franța, pledează pentru un sprijin sporit în cazul Ucrainei, posibil unul care să se manifeste chiar pe teritoriul ucrainean.

Cu toate acestea, țări ca Statele Unite și Germania și-au exprimat rezervele cu privire la astfel de acțiuni.

Încă nu au fost luate decizii finale, dar discuțiile se referă la trei zone de acțiune: instruirea, logistica și apărarea aeriană.

NATO discută și despre a livra arme și muniție direct pe front

Există o propunere de a-i instrui pe militarii ucraineni chiar în Ucraina. Potrivit BILD, această abordare este susținută și de Niko Lange, fost director în Ministerul german al apărării, și de Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian al afacerilor externe, care au invocat avantaje ce țin de eficiență și costuri.

Unele țări NATO, inclusiv Regatul Unit, Canada și Estonia, iau în calcul să livreze armament și muniție direct pe frontul din Ucraina, în loc să se mai oprească la frontierele statului invadat de forțele ruse.

Această inițiativă, descrisă drept „logistică avansată”, este elaborată de mai multe națiuni occidentale.

NATO ia în calcul să apere cerul în vestul Ucrainei, spun sursele BILD

Este luată în calcul și ideea de a proteja spațiul aerian din vestul Ucrainei cu sisteme antiaeriene ale NATO. Această „apărare aeriană extinsă” a fost propusă de Polonia, dar încă nu s-a ajuns la un acord în acest sens.

Discuțiile dintre aliați reflectă eforturile NATO de a contrabalansa sprijinul pentru Ucraina cu complexitățile asociate unei implicări directe în conflict.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, consideră că NATO ar trebui să intercepteze rachetele rusești deasupra Ucrainei fără să intre efectiv în spațiul aerian ucrainean.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`