Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, urma să aterizeze joi la Beijing, însă avionul său s-a oprit în mijlocul zborului spre China, mai precis deasupra regiunii siberiene Novosibirsk, și a făcut cale întoarsă spre Moscova, într-un drum de 2.800 de kilometri, transmite Bild.
Publicația germană se întreabă dacă situația ar putea fi interpretată ca un „steag roșu”: Nu a vrut Bejingul să îl primească pe șeful diplomației ruse sau mai degrabă acesta s-a întors la ordinul lui Vladimir Putin?
Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, explica miercuri pe B1 TV că Federația Rusă a intrat practic într-un proces de „deglobalizare” și China nu dorește să fie un stat care suportă colateral sancțiuni economice din zona Occidentului. Cu toate acestea, avertiza el, dacă Beijingul s-ar alătura Moscovei, Ucraina ar deveni „o țară de război prin proxy”.
„Federația Rusă a intrat în ceea ce se numește deglobalizare, deci este exclusă de pe piețe, de pe piețele economice, financiare, investiționale, de Banca Mondială, de Fondul Monetar Internațional, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Din acest punct de vedere, practic, în zonele în care China este extrem de interesată Federația Rusă va lipsi – și va lipsi din punct de vedere politic (…). China, în acest moment, este într-o situație foarte complicată din punct de vedere al decizie politice. China dacă s-ar alătura Federației Ruse, problema ar fi cât se poate de complicată pentru că în acel moment, pe modelul Siriei, Ucraina ar deveni o țară de război prin proxy, ceea ce diminuează serios posibilitățile de pace”, a spus Cristian Diaconescu, la „News Pass” cu Laura Chiriac.