Bilanțul uraganului Helene a crescut la 105 morți și pagube de până la 110 de miliarde de dolari, în SUA: „Catastrofă de proporții biblice”

Bilanțul uraganului Helene a crescut la 105 morți și pagube de până la 110 de miliarde de dolari, în SUA: „Catastrofă de proporții biblice”
Sursă foto: Hepta/ Peter Zay / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Cel puțin 105 de persoane au murit în toată țara de când uraganul Helene a ajuns joi în Florida, potrivit partenerului american al BBC, CBS, iar această cifră va crește pe măsură ce oficialii ajung în mai multe zone.

Majoritatea deceselor au fost confirmate în Carolina de Nord și de Sud

Cel puțin 30 de persoane au murit și alte zeci sunt dispărute într-un singur comitat din Carolina de Nord, după ce uraganul Helene a sfâșiat statul și a provocat inundații catastrofale.

O imagine mai clară a pagubelor provocate de furtună după ce a trecut prin Florida și Georgia a apărut pe parcursul zilei de duminică, Buncombe părând a fi zona cea mai afectată.

„E o catastrofă de proporții biblice”, a spus Ryan Cole, un oficial din orașul montan Asheville. „Acesta este cel mai îngrozitor dezastru natural pe care l-a văzut vreunul dintre noi”.

Helene a început ca un uragan – cel mai puternic înregistrat care a lovit Big Bend din Florida și s-a mutat spre nord, în Georgia, Carolina și Tennessee. Majoritatea deceselor au fost confirmate în Carolina de Nord și de Sud, unde Helene a aterizat ca o furtună tropicală.

Echipajele din tot statul se luptă cu întreruperile de curent și de servicii mobile, copaci doborâți și sute de drumuri închise.
Unii locuitori și-au găsit casele complet distruse duminică. Și cu aproximativ 1.000 de persoane încă dispărute în Buncombe, rudele lucrează pentru a localiza membrii familiei cu servicii mobile limitate.

Crucea Roșie Americană a deschis peste 140 de adăposturi

„Această furtună a adus devastări catastrofale… de proporții istorice”, a spus guvernatorul Carolinei de Nord, Roy Cooper.
Crucea Roșie Americană a deschis peste 140 de adăposturi pentru cei din statele de sud-est care și-au evacuat casele. Peste 2.000 de persoane folosesc în prezent adăposturile, a spus organizația duminică.

Sute de drumuri rămân închise în Carolina de Nord, unele fiind deschise doar pentru serviciile de urgență.
Operațiunile de salvare sunt în desfășurare în Carolina de Nord, iar proviziile, inclusiv alimente și apă, sunt livrate pe calea aerului în zonele afectate, la care nu se poate ajunge din cauza drumurilor închise.

„Oamenii sunt disperați după ajutor și facem eforturi pentru a le primi – [este] un efort masiv”, a spus guvernatorul Cooper.
Garda Națională din Carolina de Nord a salvat peste 119 persoane, inclusiv un copil, potrivit generalului-maior Todd Hunt. El a spus că cea mai mare salvare a fost a 41 de persoane la nord de Asheville.

Multe benzinării sunt închise în toată Carolina de Nord, cu cozi lungi de mașini la cele care sunt încă deschise. Între timp, puținele supermarketuri deschise au fost aglomerate de clienți care încearcă să cumpere apă îmbuteliată.

Pagubele cauzate de furtună sunt estimate la între 95 de miliarde de dolari și 110 de miliarde de dolari la nivel național. Amploarea distrugerii va deveni mai clară în zilele următoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`