EXCLUSIV // Bilanțul primelor 8 luni de COVID-19 în România: În ce județe s-au înregistrat cele mai multe infectări. Imunolog: „În nicio țară nu există această creștere constantă”. Probleme cu personalul la Suceava
8 luni de zile au trecut de la primul caz de COVID-19 confirmat în România, în data de 27 februarie 2020. Din acel moment, numărul de infectări a început să crească treptat, iar acum se apropie vertiginos de pragul de 3.000 de infectări în ultimele 24 de ore.
După București, care este lider în mod evident, Suceava, Brașov, Prahova, Iași, Argeș și Bacău sunt județele care au înregistrat până acum cele mai multe infectări confirmate, potrivit datelor comunicate de Guvern.
Județele cu cele mai multe infectări cu COVID-19 de la debutul pandemiei
București – 20.306
Suceava – 6.918
Brașov – 6.554
Prahova – 6.410
Iași – 5.922
Argeș – 5.666
Bacău – 5.130
Cele mai puține cazuri s-au înregistrat în Călărași (933), Bistrița-Năsăud (1.635), Caraș-Severin (1.536), Covasna (1.355), Giurgiu (1.238), Harghita (1.176), Ialomița (1.387), Satu Mare (818), Sălaj (914), Tulcea (1011).
Până pe 7 octombrie, 142.570 de cazuri au fost confirmate pe teritoriul României. 111.564 de pacienți au fost declarați vindecați.
Se anunță probleme severe la Suceava. Dr. Radu Ciornei: „Suntem subdimensionați din punct de vedere al personalului”
În opinia medicului Radu Ciornei, noile restricții ale Guvernului sunt binevenite. Acesta atrage atenția că la Suceava, unde a fost în urmă cu câteva luni cel mai mare focar din țară, sistemul medical ar putea intra în colaps, dacă trendul infectărilor va continua în aceeași linie.
„Eu cred că orice întrunire publică, orice loc în care oamenii stau la distanță mai mică de 2 metri trebuie să fie reglementată. În primul rând trebuie să se facă niște apeluri la populație, că suntem într-o transmitere comunitară accentuată și pericolul începe să devină foarte mare.
Ne gândim că dacă vreo 5-6 zile o va ține tot așa, nu neapărat la nivelul întregii țări, dar local, vom avea stare de urgență. Cred că ne îndreptăm cu pași repezi spre atingerea capacității maxime în spitale. La Suceava, capacitatea de la ATI a atins de nivelul maxim, dar se vor suplimenta numărul de paturi. Dacă se dublează numărul de infectări, sistemul nu va mai rezista. Problema o reprezintă în primul rând numărul medicilor. Suntem subdimensionați și asta nu se poate rezolva peste noapte”, a punctat Radu Ciornei pentru B1.ro.
Când ar putea fi atins pragul de 4.000 de infectări
Într-o săptămână sau două, pragul de 4.000 de infectări zilnice cu SARS-COV-2 ar putea fi atins în România, atenționează medicul Radu Ciornei.
„Da, este posibil (n.r. – să se atingă pragul de 4.000 de infectări). În nicio țară nu există această creștere constantă, care devine din ce în ce mai accentuată.
La noi, numărul de cazuri nu scade niciodată, doar crește. De 4 luni am tot spus că nu vom avea o evoluie în salturi, în valuri, ca în Italia, în Spania, cu depășirea capacității spitalelor, ci că noi vom avea o creștere foarte lentă, dar constantă și așa s-a întâmplat”, a declarat expertul pentru B1.ro.